*Nettavisen* Økonomi.

SAS-sjef truer danskene

De danske SAS-ansatte vil bli erstattet av nordmenn eller svensker dersom de ikke går med på lønnskutt, truer konsernsjef Jørgen Lindegaard.

– Jeg er overhodet ikke interessert i hvilken nasjonalitet folk har. De som ikke vil være med, vil måtte ta følgene, sier Lindegaard til Jyllands-Posten.

– Så enkelt er det, og det burde mane til ettertanke, mener konsernsjefen.

De kabinansatte i Norge gikk natt til onsdag med på en avtale som innebærer lønnskutt, dårligere forsikringsordninger og pensjonsavtaler og mer arbeid, noe SAS-ledelsen har sagt seg vel fornøyde med.

Også i Sverige skal en avtale mellom SAS og de kabinansatte være nær forestående, mens det i Danmark skal være langt fram til enighet.

Lindegaards trussel om å erstatte danske ansatte med norske og svenske, går ikke inn på de kabinansattes tillitsvalgte i Danmark.

– Om et statseid selskap flytter arbeidsplasser ut av det landet der de ansatte bor, vil det være helt fantastisk. Vi kan ikke strekke oss lengre. Vi har alt gått langt ut over det vi noensinne hadde forestilt oss, og lengre enn noen dansk fagforening tidligere har strukket seg, sier Verner Lundtoft Jensen i de danske kabinansattes fagforening (CAU).

SAS er heller ikke i mål i forhandlingene om en avtale med selskapets 2.000 flygere, som sammen med de kabinansatte er tenkt å bidra til nærmere to tredeler av sparepakken på om lag 2 milliarder svenske kroner.

Flygerne har lagt fram et tilbud som de mener imøtekommer ledelses krav til innsparing, og om det ikke oppnås enighet vil avtalene med de kabinansatte gi små utslag i flyselskapets regnskap.

– Vi har tilbudt en besparelse på flere hundre millioner kroner som får effekt fra dag én, og som strekker seg inn i framtida. Til gjengjeld vil vi ha trygghet for jobbene våre, sier de danske SAS-flygernes leder Mogens Holgaard til Jyllands-Posten.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.