SAS og enkelte av flyselskapets datterselskaper meldte tirsdag morgen at de har søkt om konkursbeskyttelse i USA, såkalt «chapter 11». Det var det samme Norwegian gjorde høsten 2020 via et datterselskap i Irland.
Konkursbeskyttelse gis til bedrifter som i utgangspunktet kan være levedyktig. De kan likevel være i ferd med å gå konkurs på grunn av uforutsette hendelser eller en midlertidig, vanskelig markedssituasjon. Beskyttelsen kan innvilges av domstolene etter en begjæring fra bedriften som sliter.
Den dramatiske nyheten kommer dagen etter at det ikke ble enighet i meglingen mellom SAS og fire pilotforeninger. 900 SAS-piloter går ut i streik. Avgjørelsen ble tatt på et styremøte tidlig tirsdag morgen. SAS-aksjen er ved 9.15-tiden ned 3,5 prosent på nyheten.
På en pressekonferanse tirsdag sa styreleder Carsten Dilling at han vil være klar på at SAS vil operere som normalt. Dilling mener SAS i mange år har lidd under høye kostnader som har hindret dem i konkurransen.
Les også: Denne detaljen kan avgjøre om SAS-flyet ditt går selv om det blir SAS-streik
Må gjøre mer
– Vi må gjøre mer, sa Dilling på pressekonferansen. Det handler om restrukturering av flåten og tilførsel av kapital. Med andre ord, færre fly og avganger og mer kapital fra eierne.
– Men vi har konkludert med at konkursbeskyttelse er den beste måten å oppnå målene til SAS på. Streiken har satt press på vår fremtidig likviditet, sa Dilling. Han var klar på at det ikke var styret og ledelsen som satte i gang streiken.
Konsernsjef Anko van der Verff i SAS sa at de vil fly så lenge de er under konkursbeskyttelsen.
– Men vi vil se kanselleringer som følge av streiken. Vi er imidlertid sikre på at denne konkursbeskyttelsen vil gjøre oss sterkere og sunnere. Jeg er sikker på at dette vil gjøre oss mer konkurransedyktig. Jeg håper også at alle parter vil bidra til å gjøre SAS sterkere, sa konsernsjefen.
Les også: Ving-topp: – Risikoen for at ferien blir kansellert er stor
Trenger milliarder
SAS vil fortsette med sitt kostnadsbesparende program SAS Forward, der de skal spare over 7 milliarder i året. SAS-sjefen innrømmet imidlertid at fremdriften i progrannet ikke har vært god nok.
– Streiken fremskynder denne prosessen. Dette handler ikke om konkurs, men konkursbeskyttelse og finansiell restrukturering. Vi kan fortsette å fly, vårt bonusprogram fortsetter, sa van der Verff. Finansiell restrukturering handler om å redusere gjeld for å kutte rentekostnader og mer midler fra eierne.
– Vi trenger å hente 9,5 milliarder svenske kroner og ser etter investorer. De vil bare gjøre det hvis vi gjør vår del. Investorene trenger å bli beskyttet mot tap av likviditet, fortsatte konsernsjefen. Norge har sagt at de ikke vil delta med mer penger, men er åpen for å gjøre om gjeld til aksjer.
Les også: Flyr merket SAS-streiken omgående: – Det koker
Upåvirket
SAS skrev i meldingen på morgenen at den daglige driften og planlagte flyvninger er upåvirket av chapter 11-begjæringen. SAS hevder de vil fortsette å betjene kundene sine som normalt og å kunne oppfylle fremtidige forretningsforpliktelser på kort sikt.
Flyselskapet venter å gjennomføre «chapter 11»-prosessen i USA i løpet av ni til tolv måneder. Pilotforeningen reagerte sterkt på konkursbeskyttelsen.
– SAS-ledelsen har trenert og strukket forhandlinger og mekling helt fra november i fjor og til dagen før søknaden, uten noensinne å ha intensjon om å ville inngå en avtale med SAS-pilotene, sier leder for SAS-pilotene, Roger Klokset , ifølge NTB.
SAS-sjefen avviste dette på pressekonferansen, det samme gjorde Dilling.
– Vi vil aldri bruke pilotene i en finansiell plan, hevdet styrelederen.