*Nettavisen* Økonomi.

Sbanken: - Vi har ikke levert, vi må forbedre oss

SELVKRITISK: Øyvind Thomassen i Sbanken innrømmer at banken han leder ikke driver godt nok.

SELVKRITISK: Øyvind Thomassen i Sbanken innrømmer at banken han leder ikke driver godt nok. Foto: (Sbanken)

Glansen falmer for kundenes favorittbank, Sbanken innrømmer at de ikke har levert som de skal. Tre ledere har måttet forlate banken.

14.02.20 09:03

AKER BRYGGE (Nettavisen Økonomi): Det var en selvkritisk daglig leder som åpnet kvartalspresentasjonen i Oslo fredag morgen.

- Vi har ikke levert, vi må forbedre oss, medga Øyvind Thomassen til forsamlingen. Thomassen var bankens første leder da den åpnet som en del av svenske Skandiabanken i 2000.

Nå er han tilbake i førersetet, og nå skal det ryddes opp. Tre ledere har allerede måttet gå siden Thomassen kom tilbake som daglig leder i september i fjor. Han har vært mer eller mindre borte i ti år.

Klar retning

- Det er viktig å ha en svært klar retning og svært klare ambisjoner. Vi må drive effektivt, og vi kan ikke slår de store universalbankene på alle områder, sa Thomassen på presentasjonen.

De lojale kundene gjennom mange år har eksempelvis bare et fåtall produkter i banken, så nå skal kryssalget økes. I tillegg lover Thomassen de skal bli mye mer proaktive mot kundene.

- Vi må være mer til stede i transaksjonsmarkedet og ikke bare i refinansieringsmarkedet for kundene. Vi har ikke vært der, og vi må bli mer sofistikerte i vår prising, erkjente banksjefen.

Banken hadde negativ utlånsvekst i fjerde kvartal. Nå ønsker en bank som har vært veldig standardisert i betingelsene, å differensiere mer på prisingen fremover. Det skal være en gjennomsiktig prisstruktur for kundene, men noe mer gradert. Sbanken har også begynt å satse på de minste bedriftskundene.

For dårlig

- Disse kundene får for dårlig betjening og betaler for mye, sa Thomassen.

Banken opplyser i en børsmelding fredag morgen at den fikk et resultat før skatt på 214,1 millioner kroner i fjerde kvartal i fjor.

Netto renteinntekter økte med 67,0 millioner kroner og netto provisjonsinntekter økte med 7,5 prosent fra fjerde kvartal 2018. Det betyr at arbeidsstokken skal reduseres innen årsskiftet.

Nedskrivninger

Regnskapet tynges imidlertid av engangseffekter for nedskriving av såkalte immaterielle eiendeler. Sbanken har også solgt en portefølje av misligholdte lån og har hatt kostnader tilknyttet endringer i ledelsen. Det har påvirket resultat før skatt negativt med 50,7 millioner kroner.

Netto tap i fjorårets siste kvartal utgjorde 49,8 millioner kroner, hvorav 17,4 millioner kroner vedrørte engangssalget av porteføljen med misligholdte lån. Banken har klart å øke rentemarginen, forskjellen mellom gjennomsnitt utlånsrente til kundene og hva Sbanken gir i gjennomsnittlig rente på sine innskudd.

I tillegg har banken tatt markedsandeler innenfor fondssparing og har ifølge børsmeldingen nå en andel av denne sparingen på 5,7 prosent.

Økt effektivitet

- Banken går nå inn i en fase hvor vi skal dra mer nytte av vår eksisterende kundeportefølje gjennom satsing på kryssalg og økt effektivitet. Vi har initiert et kostnadsprogram som inkluderer en reduksjon i bemanningen innen årsslutt 2020.

- Vi endrer ikke våre finansielle mål, men ved å gjennomføre endringene vi nå iverksetter, vil en egenkapitalavkastning på 14,0 prosent være innen rekkevidde i 2022, sier Thomassen i børsmeldingen.

Sbanken kunngjorde i forbindelse med tredjekvartalstallene at de vil kutte i antall ansatte. Det er uvisst hvor mange som må slutte.

- Jeg er overbevist om at vi kan drive denne banken mer effektivt. Ved utgangen av neste år vil vi være færre enn i dag. Jeg tror vi kan gjøre ting enklere, med klarere ansvarsdeling. Min oppmerksomhet nå er rettet mot gjennomføring og kryssalg, sa Thomassen i november.

Kundefavoritt

Sbanken har i en årrekke scoret best av de norske bankene innenfor kundetilfredshet og innovasjon, senest i en kåring fra NHH for en drøy uke siden.

Aksjen har ikke hatt noen spesielt god utvikling det seneste året, og kursen på ca. 70 kroner er godt under nivåene fra i fjor vår, se grafen under. Analytikere tror i snitt at kursen kan stige til 80 kroner i løpet av de neste tolv månedene.

Klikk på bildet for å forstørre. SVAK UTVILING: Aksjekursen til Sbanken er ned 6 prosent siden slutten av 2018 og godt under nivåene fra våren 2019.

SVAK UTVILING: Aksjekursen til Sbanken er ned 6 prosent siden slutten av 2018 og godt under nivåene fra våren 2019. Foto: (Infront)

Markedsverdien av Sbanken ved børsslutt onsdag var 7,53 milliarder kroner. Alle de største aksjonærene i banken er utenlandske fond.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.