Gå til sidens hovedinnhold

Sbanken kutter umiddelbart boliglånsrenten - DNB skylder på systemene

Sbanken kutter i motsetning til DNB umiddelbart alle boliglånsrenter. DNB klarer ikke umiddelbare rentekutt på grunn av utlånssystemene.

Huseiernes Landsforbund raste etter at DNB nekter å kutte renten på nye boliglån før i begynnelsen av mai. Dagens rentenedsettelse fra Sbanken er et svar på tiltale til DNB.

- Dette er ikke tiden for strategisk spill og taktikkeri. Nå handler det om å stå sammen i en krise.

- Rentekuttet er omfattende og vil komme kundene til gode så raskt som vi har mulighet for, i tråd med signalene myndighetene, Norges Bank og våre kunder har gitt, sier daglig leder Øyvind Thomassen i Sbanken i en pressemelding mandag ettermiddag.

Seks ukers frist, men...

Flere banker har som DNB valgt å utsette rentenedsettelsene til begynnelsen av mai for eksisterende lånekunder. Bankene har seks ukers varslingsfrist ved renteoppgang på boliglån åtte ukers frist når innskuddsrentene settes ned.

Nettavisen Økonomi har mandag kveld konfrontert kommunikasjonsdirektør Even Westerveld i DNB om de nå vil endre praksis på grunn av kritikken og stikket fra Sbanken.

- Nei det er ikke på bordet nå og heller ikke teknisk mulig nå når begge endringene er satt i produksjon i våre systemer, skriver Westerweld i en e-post. DNB meddelte 13. mars at de setter ned boliglånsrentene med inntil 0,35 prosentpoeng etter det første rentekuttet fra Norges Bank.

Uttalelsen fra Westerveld får generalsekretær Morten A. Meyer i Huseierne til å reagere.

Utrolig

- Det er utrolig at en bank som fremstiller seg som digital spydspiss ikke allerede har utviklet løsninger for å håndtere det. Men når uviljen er stor og aksjonærenes interesser er viktigere enn kundenes, så blir det altså slike uforståelige resultater, sier Meyer.

Øyvind Thomassen sier mandag kveld til Nettavisen at han ikke kan uttale seg på andre banker sine vegne, og desto mindre om deres systemer og rutiner.

- Det jeg kan si noe om, er at Sbankens systemer tillater et umiddelbart kutt. Mine kollegaer har jobbet alt det de makter for å få kuttet på 0,5 prosentpoeng implementert så raskt som vi nå gjorde.

Når boliglånsrentene skal settes ned, gjelder ikke seks ukers varslingsfrister, men de fleste bankene praktiserer likevel mange uker. Sbanken benytter nå anledningen til å kline til.

Thomassen viser til at styringsrenten er nå historisk lav, men det er stor uro og usikkerhet i finansmarkedet. Det betyr at bankens kostnader for å finansiere boliglån i finansmarkedet er vesentlig mindre endret enn styringsrenten.

Les også: Historisk rentekutt - folk forventer at bankene setter ned renten så raskt som mulig

På kroppen

- Det er likevel våre kunder som kjenner dette mest på kroppen. Derfor innfører vi et umiddelbart kutt og gjør nødvendige endringer og tilpasninger i driften vår for å kunne hjelpe kundene nå når de trenger oss som mest.

Dagens rentekutt på 0,5 prosentpoeng tilfaller boliglånskunder med flytende rente av alle typer belåningsgrader. Ny beste veiledende boliglånsrente i Sbanken blir etter endringen på 1,98 prosent.

Les også: Fem økonomiske grep du må gjøre i nedgangstider

- Under forrige krise i 2008 var bankene et problem, denne gangen er bankene et virkemiddel. Sbanken har over tid hatt de laveste boliglånsrentene i landet. Likevel gjør vi nå ytterligere kutt. I tillegg til dette har vi allerede støttet mange kunder i en presset situasjon ved å innvilge avdragsfrie perioder på deres boliglån.

- Nær 2500 kunder har henvendt seg til oss og vist takknemlighet for vår støtte, og det er naturlig å anta at antallet som søker avdragsfrihet vil øke om situasjonen fortsetter, sier Thomassen i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken