*Nettavisen* Økonomi.

Sbanken vil kutte antall ansatte

GODE TALL, MEN KUTTER ANSATTE: Nytilsatt banksjef Øyvind Thomassen i Sbanken kan glede seg over gode tall, men vil drive mer effektivt.

GODE TALL, MEN KUTTER ANSATTE: Nytilsatt banksjef Øyvind Thomassen i Sbanken kan glede seg over gode tall, men vil drive mer effektivt. Foto: (Sbanken)

Sbanken må drive mer effektivt fremover og vil redusere antall ansatte.

14.11.19 14:36

AKER BRYGGE (Nettavisen Økonomi): Sbanken skal kutte i bemanningen for å drive mer effektivt.

- Jeg er overbevist om at vi kan drive denne banken mer effektivt. Ved utgangen av neste år vil vi være færre enn i dag. Jeg tror vi kan gjøre ting enklere, med klarere ansvarsdeling. Min oppmerksomhet nå er rettet mot gjennomføring og kryssalg, sa adm. direktør Øystein Thomassen på en presentasjon i Oslo torsdag morgen.

Thomassen vil ikke konkretisere hvor stor nedbemanningen vil bli. Han mener Sbanken er i en unik posisjon i det norske markedet, og at banken han ledet tilbake i 2000 både har nyskapende og kundevennlige løsninger.

Sbanken ble børsnotert i 2017, 17 år etter at banken ble etablert, også med Thomassen i sjefsstolen.

Les også: Sparebanken Vest vil kopiere suksessformel - vil gi kundene inntil 16.000 kroner hver

Mer visjonært

- Børsnoteringen var en stor forskjell for banken, og jeg er her nå fordi jeg tror jeg kan tilføre banken visjonær tenkning og inspirasjon. I tillegg er jeg en som gjennomfører tiltak, sa Thomassen på en presentasjon i Oslo torsdag morgen.

Når Nettavisen Økonomi i etterkant ber Thomassen utdype tankene, svarer han:

- Det vi har gjort de seneste årene, har krevet mye på utvikling for å få alle plattformene på plass. Det er bra, men nå skal vi ikke utvikle noen flere plattformer, vi har det vi trenger. Nå handler det om gjennomføring, det betyr at salg, markedsføring, og at det driftsmessige fungerer effektivt, det blir det viktigste.

Thomassen sier at det betyr at banken skal klare seg med færre av visse typer kompetanse og kapasiteter, og så trenger de litt av noe annet. Sbanken har i dag drøyt 400 ansatte, det vil si: De aller fleste får lønn, noen får konsulenthonorar, og noen får vikarhonorar.

Les også: Banken med den laveste boliglånsrenten

Vokser med færre

- Jeg tror vi kan være færre om et år, enn flere. Selv om vi har lyst til å vokse, tror jeg vi kan klare det. Det handler om hva vi skal ha på agendaen og hva som skal til for å levere på det, og så er det en del vi ikke trenger, sier Thomassen.

- Du tar også til orde for mer visjonære ideer?
- Jeg tror det ligger til rette for mange spennende muligheter, svarer Thomassen og trekker frem en satsing på de minste bedriftskundene, primært opp til ti ansatte.

- Det er der vi skal være, vi har ingen ambisjoner om å slåss med de store, understreker han. Et annet perspektiv er sparing.

Altfor teknisk

- Vi må satse mer på sparing. Jevnaldrende med meg som har gått ut av handelshøyskolen, vet ikke hva de får i pensjon. Vår bransje har vært altfor teknisk, åtte av ti av mine venner vet ikke hva et fond er. Vi må utdanne dem over tid, vi kan ikke begynne med den tekniske plattformen, sier Thomassen.

Sbanken har i årevis hatt en mye høyere kundetilfredshetsscore (KTI) enn storbankene. Spørsmålet blir da hva Sbanken gjør riktig som ikke de andre bankene gjør. Thomassen vil ikke si så mye om de seneste tre årene, fordi da var han ute av banken.

- Men da vi begynte å måle dette tilbake i 2002, hadde vi et møte med Handelshøyskolen BI. Jeg sa at det jeg er ute etter å forstå, er hva er driverne bak. Hvordan endres de over tid, hvordan kan vi jobbe med de driverne og faktisk levere på dem og se om vi klarer å påvirke dem, sier Thomassen.

For innadvendte

- Det er det vi har satt i system. Nå tror jeg at vi har kanskje mistet littegrann på det de seneste to-tre årene sånn som jeg ser på Sbanken i dag, vi er blitt litt for innadvendte. Det liker ikke jeg så godt, vi må være utadvendte.

- Hva tror du storbanken gjør feil, i og med at de vedvarende scorer dårlig?
- Jeg tror problemet er at de er veldig brede. De driver med alt mulig.

Banksjefen sier det er litt tilbake til det grunnleggende, det gjelder å forstå hva som endrer seg over tid.

- Det var en av grunnene til at vi for drøyt ti år siden introdusere chat. Da sa kundene til oss at dere er altfor lite personlige. Så introduserte vi «chat´en», og da gikk kundetilfredsheten rett opp.

Vi må forstå hva kundene egentlig sier, og så må du snakke med enkeltkunder for å få det enda mer detaljert, jobbe systematisk med den typen undersøkelser.

Les også: Handelsbanken skal kutte 800 ansatte

Klar fremgang

Regnskapstallene for tredje kvartal viser at Sbanken (tidligere Skandiabanken) hadde netto renteinntekter i kvartalet på 420,8 millioner kroner, og det er hele 87 millioner mer enn i tilsvarende periode i fjor. Det ligger noen engangseffekter inne i forbedringen.

Disse inntektene, brutto renteinntekter minus brutto renteutgifter, er klart opp som andel av bankens forvaltningskapital fra tredje kvartal 2018. Resultatet før tap ble på 320,3 millioner, mens resultat før skatt utgjorde 283,2 millioner kroner. Det er 53 millioner kroner høyere enn i tredje kvartal 2018.

Utlånene vokste i foregående kvartal med 2,2 prosent til 81,6 milliarder. Tapene utgjør 0,18 prosent av de totale utlånene.

I andre kvartal i år utgjorde netto renteinntekter på 359,1 millioner kroner, resultatet før tap 245,5 millioner kroner og resultatet før skatt på 202,1 millioner. Utlånsveksten i andre kvartal var 2,2 prosent, og banken opplyste da at den tok markedsandeler.

Les også: Kundene slaktet DNB - nå tar sjefen grep

Solid vekst

- Tredje kvartal var kjennetegnet av en solid vekst i utlånene og sterk lønnsomhet. Vår nye prismodell for distribusjon av fond bekrefter Sbankens posisjon som Norges mest åpne og nyskapende bank for personkunder.

- Fremover vil vi også levere nyskapende løsninger til markedet for mindre personkunder. Jeg ser frem til å lede banken, kommenterte Thomassen.

Den nye fondsmodellen innebærer at at alle returprovisjoner fra fondsleverandørene godskrives kundene.

Sunn norsk økonomi

Thomassen sier videre i en børsmelding torsdag morgen at den norske økonomien er sunn, og at de gode utsiktene ventes å vedvare.

- Vi ser ingen grunn til at Norges Bank skal heve renten de neste tolv månedene, supplerte han på presentasjonen.

Sbanken har bestemt seg for å øke satsingen på forbrukslån og usikrede lån, men vente likevel at de totale tapene vil holde seg under 0,20 prosent av utlånene.

Les også: Ekspert ber folk om å prute på boliglån - Sbanken kan du glemme å ringe

Ren nettbank

Sbanken ble startet i april 2000 som den første rene nettbanken i Norge og var i mange år en filial av svenske Skandiabanken. Skandiabanken i Norge ble omdannet til eget selskap i oktober 2015 og notert på Oslo Børs måneden etter.

I november 2017 endret banken navn til Sbanken, som nå har mer enn 450.000 kunder, svært fornøyde, ifølge Thomassen. Banken er kjent for å ha den høyeste kundetilfredsheten blant norske bankkunder.

De største aksjonærene i banken i dag er alle store, utenlandske fond. Markedsverdien av Sbanken ved børsslutt onsdag var 7,25 milliarder kroner, men 2019 har ikke vært noe godt børsår for Sbanken.

Les også: Professor slakter kundeservice i Norges storbanker - trenger hjelp

Aksjen er hittil i år ned 7,6 prosent, 9,5 prosent fra utgangen av desember i fjor (se grafen under). Sbank-aksjen falt kraftig fra april til september. Hovedårsaken er at visse regelendringer slår ekstra tungt for banken. Hovedindeksen ved Oslo Børs er i samme periode opp 13,7 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre. DÅRLIG BØRSÅR: Sbanken har hatt et dårlig børsår, der spesielt perioden fra april til september var tung.

DÅRLIG BØRSÅR: Sbanken har hatt et dårlig børsår, der spesielt perioden fra april til september var tung.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.