Schibsted varsler i en børsmelding tirsdag at de vill kutte kostnader innenfor News Media, mediedivisjonen. Denne divisjonen omfatter blant annet avisene. det positive for de ansatte er at det ikke planlegges store kutt i bemanningen, som ses på som en siste utvei.

Men nå blir det tøffere prioriteringer fremover, mindre kompleksitet og å se på hvordan de ansatte kan jobbe mer effektivt. Å kutte antall ansatte skal ikke være noe mål i seg selv, men det kan bli det når kompleksiteten skal bli mindre.

Økte kostnader knyttet til papiravis og trykking trekkes ellers frem som en viktig driver bak kostnadskuttene. Schibsted sliter også med økte papirpriser og høyere strømpriser.

«Med den betydelige pressede trykkevirksomhetene og den makroøkonomiske usikkerheten fremover, må det tas grep», skriver Schibsted i pressemeldingen.

Telenor kutter 200 ansatte i Norge

Morsommere å vokse

Schibsteds konsernsjef Kristin Skogen Lund bekreftet mandag ettermiddag overfor Dagens Media at et allmøte i Schibsted tirsdag skulle dreie seg om nye sparetiltak.

– Vi synes alle så klart at det er gøyere å investere og vokse, men nå gjør situasjonen at vi trenger å se over våre kostander, sa Skogen Lund til den svenske avisen, ifølge en børsmelding.

Schibsted inkluderer blant annet Aftenposten, VG og E24 i Norge, og Aftonbladet i Sverige. I tillegg inngår en rekke digitale tjenester, blant annet Finn.no.

Schibsted-konsernet satt i tredje kvartal igjen med 342 millioner kroner av en omsetning på 3756 millioner. Det var en klar resultatnedgang fra tilsvarende kvartal i 2021. Etter ni måneders drift var resultatet redusert fra 1358 millioner kroner til 815 millioner.

Skal øke marginene

Målet med kostnadskuttene er å bedre lønnsomheten og øke driftsmarginene, spesielt i papirdelen. Dette har førsteprioritet. Andreprioritet er å bedre lønnsomheten på tvers av organisasjonen. Schibsted slet med kostnadsøkninger i 2021, primært for de trykte mediene.

– Jeg har stor tro på at tiltakene vi nå iverksetter, og jeg tror vi er godt posisjonert for å lykkes. Våre nyhetsrom skaper journalistikk i verdensklasse, og vår posisjon i annonsemarkedet er unik. Skandinaver jar den høyeste villigheten i verden til å betale for nyheter, hevder konserndirektør Siv Juvik Tveitnes i pressemeldingen.

I