Gå til sidens hovedinnhold

Schröder kjemper med Røkke

Over kamskjell og reinkjøtt fortsatte forbundskansler Gerhard Schröder og Kjell Inge Røkke diskusjonen om utfordringene fra øst-asia for europeiske skipsverft.

Se mer på TV 2 Nyhetene (abonnement)

Under lysekronene på ærverdige Bristol Hotel i Oslo fortsatte norske og tyske politikere og næringslivsledere samtalene fra næringslivseminaret i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien 45 tidligere på ettermiddagen, melder NTB.

For den tyske forbundskansler Gerhard Schröder var møtet med skipsverft-eier Kjell Inge Røkke nok viktigere enn de politiske samtalene med statsminister Kjell Magne Bondevik tidligere på dagen. Politisk er Norge og Tyskland for nære venner å regne, og målt i penger og arbeidsplasser er fiskeren fra Molde derfor viktigere for Schröder enn statsministeren fra samme by.

Roser Røkke
Med Aker RGIs to skipsverft i det nordøstlige Tyskland har Røkke skapt mange og viktige arbeidsplasser i et område med høy arbeidsledighet.

De to har da også møttes en rekke ganger tidligere, også i Oslo for to år siden - da Schröder skrøt Røkke opp i skyene under en spasertur i Oslos gater.

Tirsdagens program var noe strammere, men gjennom sin pressetalsmann beskriver Schröder Røkke som visjonær og engasjert; egenskaper han setter pris på.

Konkurransefortrinn
Før middagen på Bristol - der stekte kamskjell med skinke utgjorde forretten, hovedretten besto av reinsdyrfilet og det hele ble avrundet med karamellpudding, varslet Schröder felles sak med Røkke i konkurransen mot sør-asiatiske verft og mot EU-systemet.

- Det dreier seg om at vi sammen prøver å få oppdrag for de to verftene Røkke eier og at vi opptrer sammen der det er konkurransevridninger i forhold til sør-asiatiske verft. Der har ikke EU alltid vært villig til å reagere raskt nok. Her har vi mye til felles, sa Schröder.

Forhold til ansatte
Forbundskansleren ser det som sin oppgave å jobbe for å bedre forholdene for skipsverftsindustrien i Tyskland i forhold til utfordreren fra sør-asia.

Schröder gjorde også et poeng av at Røkke engasjerer seg i sine arbeidere. Nordmannen fortjener honnør for måten han tar seg av de ansatte og tar deres utfordringer på alvor, mener den tyske forbundskansleren. (©NTB)

Reklame

Black Week: 10 kupp du gjør på vinterjakker