*Nettavisen* Økonomi.

Se mp3-konkurrentene

Mp3-spillermarkedet er trolig den delen av it-verdenen med mest konkurranse. Nå kaster Sony seg inn, og skaper med dette full krig.

12.09.05 13:10

Se bildekarusell i bunnen av artikkelen.

For 20 år siden var bærbare musikkenheter ensbetydende med Walkman. Du husker kanskje de klumpete, men likevel praktiske bærbare kassettspillerne med dårlig batterikapasitet?

Så kom de bærbare cd-spillerne. Sony klarte ikke helt å følge opp suksessen, selv om de også hadde sin Discman.

Begynte bra, så ble det stille
Siden har det vært stille fra selskapet, som inntil nylig ikke hadde en eneste bærbar musikkspiller med mp3-støtte. Samtidig har andre selskaper nærmest oversvømt markedet med spillere. Sony forsøkte seg med MPman, men det ble en gedigen fiasko.

Walkman-merkenavnet har i lang tid nærmest vært borte, og iPod har i stedet blitt det vi forbinder med bærbare musikkeneheter. 26 år etter at Walkman ble lansert har Sony bestemt seg for at det ikke kan være slik lenger, og den japanske giganten har satt i gang et angrep på mp3-markedet.

Vil ha hele markedet
Først lanserte de sin Sony Ericsson W800i under Walkman-navnet. Dette var den første mobiltelefonen med fullverdig mp3-funksjonalitet på høyde med dedikerte mp3-spillere.

Nå har de lansert fem nye mp3-spillere, også disse skal konkurrere i nærmest hele mp3-segmentet. Fra flash-baserte mp3-spillere, gjennom mellomsegmentet der spillere med små harddisker regjerer, og helt til topps med en versjon på 20 gigabyte. Dette gjøres ved å lansere kun to design - og mange farger.

Det Sony forsøker å gjøre er å vinne markedet på brukervennlighet. Menystrukturen skal minne mye om det vi kjenner fra mobiltelefoner i dag.

Etter at Creative fikk patent på sitt brukergrensesnitt, er dette trolig en fornuftig vei å gå. Om det er riktig at noen skal kunne få patent på et generelt brukegrenesnitt er en helt annen diskusjon.

Apple dropper harddisk
Samtidig med angrepet fra Sony har Apple byttet ut sin svært populære iPod Mini. Inn har Nano kommet, og dermed har Apple også fjernet harddisker i mp3-spillere i mellomsegmentet. iPod Nano har nemlig ingen liten harddisk slik som iPod Mini, men benytter i stedet flash-minne uten bevegelige deler.

Mens Apple beveger seg vekk fra harddisker, fortsetter Creative derimot å satse knallhardt på sine Zen Micro-spillere. Stikkordet er så mange farger som overhode mulig.

Hvilket merkenavn er best?
Hvem har det sterkeste merkenavnet? Apple eller Sony?

Begge har sin egen nettbutikk for musikk. Så neste gang du kjøper en spiller, blir det da en iPod eller Walkman? Alternativet kan selvsagt være utfordrerne Creative og iRiver, eller noen av de hundrevis av andre av mer eller mindre gode mp3-spillerprodusenter..

Forvirret? Bildekarusellen under kan kanskje hjelpe deg å bestemme deg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag