Gjennom sommeren har Google-selskapet Makani testet ut ny teknologi på Marine Energy Test Centre utenfor Karmøy i Rogaland. I forrige uke testet Makani en drage som kan produsere strøm til havs - en mulig revolusjon innen flytende havvind, skal vi tro Makani-sjef Fort Felker.

- Etterspørselen etter fornybar energi øker, og Makanis første offshore-flygninger kan bety et gjennombrudd for flytende havvind. Når de blir kommersialisert har Makanis drager potensiale til å produsere strøm til millioner av mennesker som bor blant verdens kystlinjer og som har sterk og jevn vind, men som har for dype basseng til å installere bunnfaste vindturbiner til havbunnen, skriver Felker i sin blogg.

Det var nettstedet Offshore-wind som først omtalte saken.

Les også: Svenske flytall sjokkerer: - Aldri sett noe liknende

Vellykkede testflygninger - men endte i Nordsjøen

Ifølge Makani-sjefen har den strømproduserende dragen gjennomført sin første vellykkede prøveflygning fra en flytende plattform, noe som demonstrerer at den nye teknologien fungerer. Nå handler det om å gjøre flere ulike tester for å gjøre teknologien klar til å bli kommersialisert.

Makani har tidligere vært en del av X (tidligere Google X, journ anm.), som er Googles selskap for forskning og utvikling. Makani er nå datterselskapet til Alphabet, som også eier Google.

To flyvninger ble gjennomført fra den flytende installasjonen i forrige uke. Den første var en kort flyvning, der dragen ble skutt opp fra plattformen, svevde og gjennomførte en autonom landing. Flyvning nummer to var av det lengre slaget, og Makani fikk en etterlengtet bekreftelse på at teknologien fungerte.

- Da dragen forberedte seg til landing, fløt den fint ut av sidevinden og inn i en stabilt svevende posisjon, skriver Felker.

Men dragen klarte ikke å lande på plattformen, og Felker skriver at «flyvningen endte med at vi mistet energi-dragen». Blogginnlegget tyder på at Makani-dragen endte testflyvningen i Nordsjøen.

Ifølge BBC startet Makani testingen av prototypen i 2015. Dragen skal kunne produsere opptil 600 kW og forsyne 300 husstander med strøm.

I motsetning til andre eksisterende havvind-installasjoner i havområder dypere enn 50 meter, så trenger ikke Makanis strømproduserende drage å være tilknyttet en større plattform for å fungere.

Dragene er 90 prosent lettere enn vindturbiner som produserer en tilsvarende effekt, og blir festet med en syntetisk line til en oppankret bøye. Vingene på dragen har åtte påmonterte vindturbiner som produserer strøm.

Skal teste videre i Norge

Makani-sjefen skriver i bloggen sin at selskapet kommer til å fortsette å teste den strømproduserende «dragen» i Hawaii og i Norge fremover. Makani kommer blant annet til å teste ulike klimatiske forhold og perfeksjonere kunsten å lande på havet.

- Vi kommer til å jobbe med Shell for å optimalisere vår flytende plattform og fortøyningssystem, minimalisere behovet for personell i nærheten av dragen til havs før og etter flyvningene, samt å koble til strømnettet, skriver Felker.

Selskapet vil søke nye samarbeidspartnere når dragen nærmer seg klar for markedet.

- Vi er glade for å kunne utforske et havgap av muligheter for å kunne gi rimelig strøm fra havvind til verden, avslutter Felker.

Les mer: - Klimasinker kan bli sin bransjes svar på Kodak