*Nettavisen* Økonomi.

Seks uker med fall i strømprisen

Normalt øker strømprisene når temperaturen faller – i år er det motsatt. For sjette uke på rad faller strømprisene. Sjekk de rimeligste leverandørene.

23.09.03 08:39

Strømleverandørene har senket prisene jevnt og trutt de siste seks ukene. Frykten for en ny strømkrise er i ferd med å ebbe ut, og dermed blir kilowattimene billigere for deg og meg.

Ifølge Konkurransetilsynet har 14 leverandører endret prisen den siste uken. De fleste har varslet nedgang.

Falt 2 øre
Snittprisen du må betale er nå 47,03 øre per kilowattime. Det er nær 2 øre lavere enn pristoppen tidlig i august.

- Det var relativt høye prisforventninger før vinteren tidligere i år. Det vi ser nå er at markedet takserer inn en utvikling som er normal med hensyn på nedbør. Sjansen for ekstraordinært høye priser vurderes nå som mindre enn tidligere, sier rådgiver i Energibedriftenes Landsforening, Ole Haugen, til TV 2 Nettavisen.

Shell er blant de landsdekkende leverandørene som har skrudd ned prisen den siste uken.

- Usikkerhet gir unormale priser
- Det har vært en nedgang i markedsprisene, som vi reflekterer til kundene. Normalt vil prisene stige på denne årstiden, men det er betydelig usikkerhet knyttet til temperatur og til fyllingsgraden i magasinene, sier informasjonssjef Per Anders Owren i Shell til TV 2 Nettavisen.

Selv om prisene har trukket ned, er det vanskelig å kalle dagens strømpriser ”billige”. Snittprisen i markedet ligger nemlig 12 øre høyere enn for ett år siden. Det tilsvarer 35 prosent.

Aktørene i kraftmarkedet venter økende priser fram mot vinteren. Gladmeldingen er at prisspådommene er mer dempet enn tidligere i år. Terminprisene for perioden fra januar til april ligger nå på 29 øre per kilowattime. Tidligere var det ventet et snitt på 34 øre i denne perioden.

Store prissvingninger
Konkurransetilsynet har nå utvidet sine prisoversikter til også å inkludere fastpris og såkalt spotpris, hvor du betaler et påslag på engrosprisen ved kraftbørsen.

Spotpris regnes normalt som det rimeligste alternativet, men Haugen i EBL advarer samtidig mot fare for store prissvingninger.

- Det baserer seg på priser i et marked som kan svinge med 200–300 prosent. Generelt er dette et billig produkt, men samtidig svært høy risiko, sier Haugen.

De billigste fastprisavtalene for det neste året ligger nå så godt som likt i pris med det leverandørene tilbyr på standard flytende pris. Dermed kan du sikre deg mot prishopp i vinter, samtidig risikerer du å beholde ”vinterprisen” gjennom neste vår og sommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.