Gå til sidens hovedinnhold

Selger 1.000 patenter

I april legges rundt 1.000 patenter innenfor it-industrien under hammeren i en auksjon. Hvem som helst kan by på dem og lage sin egen bedrift.

Patenter er grunnlaget for de fleste bedrifter, og gir eksklusive rettigheter til en idé eller produkt. Denne rettigheten kan brukes til å dominere et marked, eller tjene penger på å lisensiere bort rettigheter.

Rundt 1.000 patenter som omhandler programvare, maskinvare og nettverk vil bli auksjonert bort i San Francisco i april av handelsbanken Ocean Tomo. Mange av patentene gis gratis bort til auksjonen av store selskaper og universiteter som eier rettigheter på patenter de ikke bruker.

- Patenter er beskyttet av grunnloven og har vært drivkraften til innovasjon og økonomisk utvikling i dette landet, sier sjef James Malakowski i Ocean Tomo til The Register.

Auksjonen skaper glede for de som er ute etter patenter, mens bevegelsen rundt åpen kildekode er svært skeptisk. Patenter på programvare er svært omstridt, og anses av mage som et stort hinder for konkurransen.

Patenter fører ofte til søksmål, og enten søksmålene er legitime eller ikke, er kostnadene typisk på to millioner dollar, ifølge US American Intellectual Property Lawyers' Association.

Novell har tidligere betalt 15,5 millioner dollar for 39 patenter for å hindre at disse patentene havner i hendene på såkalte «patenttroll» som bruker patenter for å presse penger ut av selskaper som benytter teknologien.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus