Gå til sidens hovedinnhold

Selger mini-slott i Stavanger: - Kan se for meg hvordan julaften er der

En av Stavangers mest unike villaer er til salgs, med et helt spesielt interiør.

Se bildene av boligen i videoen under:

Den spektakulære vilaeiendommen ligger i et rolig boligområde på Vestre Platå, rett utenfor Stavanger sentrum. Det er blant annet kort vei til Breiavatnet, Byparken og Stavanger universitetssykehus.

Den særegne villaen sto ferdig en gang rundt 1900. Huset ble i sin tid tegnet av Hartvig Sverdrup Eckhoff, ifølge salgsannonsen en av datidens mest anerkjente arkitekter.

Wenche Darby og hennes engelske ektemann kjøpte villaen i 2011 for 6,75 millioner kroner. De har bodd der selv og samtidig drevet bed & breakfast-hotellet «Darby Inn». På spørsmål om hvor ekteparet selger nå, svarer Wenche Darby:

Les også: Daniel Franck og Ulrikke Døvigen selger luksusbolig med kjempegevinst

Enda eldre

- Vi har et annet hus som trenger litt oppmerksomhet. Det er enda eldre og fra før 1880, men et gårdshus som ligger utenfor Stavanger.

Dessuten er barna blitt store og flyttet ut. Darby forteller at det har lagt ned «ganske mye penger» siden de overtok villaen i 2011.

- Er det vemodig å selge?

- Ja, litt vemodig er det.

Villaen er altså brukt som et lite bed & breakfast-hotell, der paret selv har laget i stand frokost til gjestene. De så en liten nisje i det norske markedet, men koronapandemien har som kjent slått hardt inn i hotellmarkedet.

- Vi har hatt noen få gjester gjennom dette året og begynner å få bestillinger til sommeren. Jeg tror ikke vi får solgt før sommeren, så det blir helt sikkert gjester i sommer også, sier Darby.

Les også: Dan Børge Akerø får ikke solgt luksusboligen - nå har han byttet megler

Kielland

De første eierne av huset var gode venner av forfatteren Alexander Kielland, som var en hyppig gjest i huset. Megler Erlend Haglund i Privatmegleren trekker frem historikk i villaen som det unike.

- Og så ble det i 2016 kåret til landets beste bed & breakfast-hotell av Tripadvisor. Det er et historisk flott bygg som har fått honnør fra lokalpolitikerne. Med den kvadratmeterprisen får du «sykt mye» for pengene, sier Haglund til Nettavisen.

- Det er et vanvittig kjekt hus å være inne. Jeg kan bare se for meg hvordan det er å feire jul der, med speilsalen.

Haglund forteller at eierne har samlet gjenstander og antikviteter gjennom livet, etter blant annet å ha jobbet i oljebransjen i Singapore.

Gjennom årene har boligen vært benyttet til en rekke ulike virksomheter. Det omfatter mineralvannfabrikk, renseri, meieri, hattefabrikk, frukt- og tobakksforretning, skredder, antikvitetsbutikk, handelshøyskole og pensjonat m.m.

Verdsetter det originale

- Men det koster en del å gjøre om hvis man ikke liker stilen?

- Man kan ribbe huset og få inn nye, moderne møbler. Synes man det ser veldig mørkt ut, kan man lysne det og få det supermoderne. Noen kan synes det er litt glorete, men det gjelder å se potensialet. Jeg har gjennom årene som megler vært borte i mange sånne hus.

- Kjøperne sette en vanvittig pris at alle originale deler beholdes. Mesteparten som er på jakt etter like hus, er veldig opptatt av å bevare. Men det er rom for at en interiørarkitekt kan leke seg litt.

Haglund mener villaen både egner seg for de som vil bo der selv, for de som vil leie ut langsiktig, eller som en representasjonsbolig for bedrifter, foreninger osv.

- Og har du cash og er bilinteressert, får du en fantastisk garasje med plass til to biler. Det er det ikke så lett å få tak i.

Les også: Dette palasset setter ny rekord: Dette har bare de aller, aller rikeste råd tid

Ikke vernet

På spørsmål om ekteparet har noen ønsker for villaen, svarer Wenche Darby:

- Nei, egentlig ikke, bare at de nye eierne bevarer stedet og beholder alle originale deler. Men det er ikke et vernet hus, svarer Darby.

Går villaen for prisantydningen på 15 millioner, snakker vi om en kvadratmeterpris på lave 25.000 kroner. Det er under tredjeparten av det man må ut med i Oslo.

- Jeg har vært bort i en del østlendinger som synes det er blitt så dyrt i Oslo, og synes en bolig til 12 millioner i Stavanger er «grisebillig». Det tikker inn påmeldinger til visningen til neste uke, men jeg har sagt til eierne at dette ikke er et A4 familiehus.

- Jeg er veldig spent på interessen og har forberedt dem på at vi kan måtte avlyse visningen. Dette kan ta lang tid eller kort tid, men foreløpig har det vært veldig bra respons, svarer Haglund.

Stoppet riving

I 1973 sto det så dårlig til med boligen, at Stavanger kommune ønsket å rive den. Rivningen ble imidlertid stanset og huset tilbakeført.

Da de nye eierne overtok i 2011 skjøt moderniseringen fart. De restaurerte samme år to nederste etasjene, med unntak av kontor, hovedinngang, trapp og boder i første etasje.

Mellom 2013-2014 skiftet eierne hele 74 glassruter og fikk malt huset utvendig i 2020. Den nye eieren overtar også en terrasse på hele 78 kvadratmeter med tre balkonger, med morgen- og formiddagssol.