*Nettavisen* Økonomi.

Selger penger på billigsalg

Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)

Lyst til å kjøpe ei krone for åtte øre - eller kanskje et menneskeliv for fem kroner?

16.04.09 13:09

Det blir ofte snakket om virus, trojanere og nettkriminelle, og det er ofte lett å se seg blind på den typen informasjon, og ofte får vi journalister tilbakemeldinger på at dette er skremselspropaganda.

«Fatter ikke at dere gidder»
For ikke lenge siden mottok jeg en av de lengste e-postene jeg har fått noen gang fra en leser som mente at alt snakket om sikkerhetstrusler og nettkriminelle bare var tull, og at han selv hadde beveget seg ubeskyttet på internett i alle år på de mest absurde nettstedene uten å noen gang bli utsatt for noe som helst.

Holdingen minte meg for øvrig veldig om min egen artikkel fra to år tilbake, da jeg etter flere år falt for min egen idioti.

«Så dersom denne forferdelig "ormen" angriper meg, klarer jeg ikke helt å se hva som er så galt i det.. Det aller verste som kan skje er at jeg må kjøpe ny PC....... og det er ikke meg i mot», skrev han i e-posten.

Verre enn det kan se ut til
Kanskje hadde han rett og hadde hatt flaks, eller kanskje han rett og slett ikke visste at datamaskinen hans ble brukt til å sende ut spam. Dagens infiserte datamaskiner gjør nemlig sitt beste for at du ikke skal ha den fjerneste anelse om at noe skal være galt. Programvaren ligger bare i bakgrunnen og følger med på om den kan snappe opp at du skriver inn kredittkortinformasjonen din, e-postadressen din eller lignende.

Og i verste fall kan det skje langt verre ting enn en ødelagt datamaskin. En tom bankkonto eller misbrukt identitet kan fort bli mye verre å forholde seg.

Risikoen blir stadig større
For det som er helt sikkert er at nettrusler blir et stadig større problem. Symantecs årlige «Internet Security Threat Report» for 2008 viser at det i løpet av fjoråret dukket opp 1.656.227 nye former for skadelig programvare. Det betyr rundt tre nye trusler hvert eneste minutt - hele døgnet, hele året.

Og i tillegg til at de blir flere, så blir det nå stadig vanligere at normalt pålitelige nettsider er infisert med skadelig programvare, gjerne gjennom annonsesystemene.

Selv penger er på billigsalg
Skremselspropaganda sier du kanskje igjen. Vel, sannheten er at denne typen nettkriminalitet gir frukter. De nettkriminelle er ute etter alt fra gyldige e-postadresser de kan sende spam til, full kontroll over nettspillkontoer - og helt over til komplette identiteter med personnummer, adresse, telefonnummer, kontonummer, kredittkortinfo med PIN-kode og mye mer.

Og den enkelte måten å få et innblikk i hvor mye som faktisk stjeles der ute, er prislisten på undergrunnsmarkedene et godt sted å begynne.

Rangering

Type

% 2008

% 2007

Priser

1

Kredittkortinfo

32%

21%

$0,06-30

2

Bankkontoinformasjon

19%

17%

$10-1000

3

E-postkontoer

5%

4%

$0,1-100

4

Lister med gyldige e-postadresser

5%

6%

$0,33-100/MB

5

Proxy-servere

4%

3%

$0,16-20

6

Komplette identiteter

4%

6%

$0,7-60

7

E-post-utsender

3%

5%

$2-40

8

Kontantuttak

3%

5%

8-50 % av sum

9

Shell scripts

3%

2%

$2-20

10

Svindler

3%

5%

$2-40 per uke

32 prosent av det som nå selges på undergrunnsmarkedene er full informasjon om kredittkort, ofte inkludert CVV2-koden, og omfanget er nå så stort at du kan kjøpe informasjon om et kredittkort for så lite som 6 cent - rundt 40 øre. Denne typen priser oppnår en ved å kjøpe store mengder samtidig, og gjerne av litt ymse kvalitet. Prisene går opp til 30 dollar for de heftigste platinum-kortene med kredittgrenser på gjerne hundretusenvis av kroner.

Symantecs sjef i Norge, Hans Petter Østrem, forteller til Nettavisen at mange grupper har spesialisert seg på å overføre de stjålne kredittkortdataene til blanke kredittkort med magnetstripe som kan benyttes i fysiske butikker og minibanker, slik at en dermed ikke blir sporbar over internett - og kortene blir som regel brukt i helt andre land enn der de blir stjålet fra.

Kjøp full bankkonto for småpenger
Full tilgang til bankkontoer er det nest mest omsatte med priser på 10-1000 dollar, avhengig av hvor mye penger som står på kontoene.

Og om du ikke ønsker å selv ta kontroll over en konto, kan du rett og slett kjøpe deg kontantoverføringer der du betaler 8-50 prosent av summen. La oss si at du betaler 800 kroner for 10.000 kroner - og så blir det ditt problem å skjule sporene og hvitvaske pengene. Pengene kan overføres gjennom en lang rekke betalingsløsninger.

Et liv er verdt fra 5 kroner
Komplette identiteter selges for alt fra 70 cent til 60 dollar, som så kan utnyttes på alle tenkelige måter. Dette inkluderer navn, adresse, fødselsnummer, telefonnummer, fødselsdato - og kan ofte inneholde førerkortnummer, mors pikenavn, e-postadresse og annen informasjon som ofte brukes som passordhint på forskjellige tjenester.

Lister med gyldige e-postadresser koster fra 33 øre per megabyte. Disse kan så utnyttes til spamming eller phishing-angrep. Å få gjennomført en phishingsvindel koster for øvrig 2-40 dollar i uka.

Under kan du se en meget folkelig og småmorsom beskrivelse på hvordan undergrunnsøkonomien på nettet fungerer.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag