FENAKNOKEN/VIPPA (Nettavisen): – Dette er siste stopp før Køben – eller første fra Europa til Oslo, om du vil.

Med disse ordene tar rekeselger Eirik Bræk på «Fenaknoken» på Vippa i Oslo oss imot i døren.

Les også: Ny rapport: Utslipp har skapt klimaendringer i norske havområder

«Danskebåten» er nærmeste nabo.

– Dette er verdens beste reker – fra Lyngen! Her er det bare å komme innom for en smaksprøve. Rekene er salte, men søte, forteller Bræk entusiastisk.

– Prisen? 540 kroner.

Les også: Derfor feirer vi pinse

Se hele videointervjuet her:

– Må være på hugget

Ved 14-tiden mandag er det skralt med reker igjen.

– Ja, der ser du: Populære reker bare forsvinner av seg selv. Så de som skal ha reker her, må være på hugget, så følg med på hjemmesiden vår for å se når vi har reker inne.

– Men 540 kroner per kilo er jo en stiv pris. Hvordan reagerer folk på det?

– Ingen. Så gode reker er verdt prisen, med så gode reker, trenger du kun rekene. Verken brød eller majones, så gode er de.

Les også: Et hav av prisforskjell på ferske reker

– Men hva skyldes den høye prisen?

– Som alle vet, har alle priser, på drivstoff og lignende, gått i været. Men når rekene er så gode, er det verdt det. Folk fra hele verden kommer hit.

Fredag kommer ny forsyning, forteller Bræk.

Les kommentaren: Jeg spiser min hvalbiff med god samvittighet

– Færre reker i sør

Daglig leder Nikolai Thorsteinsen i Sjømathuset AS forklarer at nå som rekevolumet faller i sør, noe det har gjort fra 17. mai, øker rekeprisene.

– Rekene yter og sprer seg mer nå. Det gjør det vanskeligere for fiskerne å fange dem fremfor når de flyter i stim, sier Thorsteinsen til Nettavisen.

Les også: Test av hvit pappvin: Storselger imponerer

Ifølge ham vil vi se høye rekepriser i mange uker fremover, før det letter til høsten.

– Dermed blir vi mer avhengig av reker fra nord, som Lyngen. Rekene vi får derfra nå, er store og smaksrike, ifølge ham.

Minsteprisen for reker er ifølge Fiskehav per 24. mai på 140 kroner per kilo.

Sjekk også ut disse oppskriftene:
Slik lager du den perfekte rekesalaten selv, og her får du en reke-vri du ikke visste du vil like, nemlig skagenrøre på potetvafler.

Les vårt store intervju med Kjetil Rolness: – Det er bare to ting jeg forsøker å forsvare, sannheten og friheten, min venn