For en uke siden lanserte Elon Musk abonnementsløsning for verifiserte brukere på Twitter. Vil du ha det berømte blå merke ved siden av brukernavnet, kunne hvem som helst få det for åtte dollar i måneden.

Abonnementsløsningen førte til øyeblikkelig kaos på det sosiale mediet, og rammet flere selskaper hardt. Flere av de raste nedover på børsen etter at falsk-verifiserte kontoer la ut meldinger – som om de var selskapet selv.

Verifiseringssystemet som har vart fram til nå, ble lansert i 2009 for å forhindre at brukere utga seg for å være personer de ikke er.

Allerede torsdag, fem dager etter lansering, måtte Musk anerkjenne at det var for mange falske brukere med blått merke.

– Det er for mange falske verifiserte kontoer, så ikke noe annet valg enn å fjerne verifiseringen i løpet av de kommende månedene, skrev Elon Musk på Twitter torsdag.

Børs-ras etter falsk konto

Ett av selskapene som merket konsekvensen av abonnementstjenesten, var farmasiselskapet Eli Lilly and Company – som tjener gode penger på å selge blant annet insulin. De er blant verdens tre store insulinprodusenter.

En verifisert konto som utga seg for å være selskapet skrev: «Vi gleder oss over å annonsere at insulin er gratis nå».

Fredag hadde børsverdien til selskapet rast med 5,7 prosent. De to andre store produsentene av insulin, Novo Nordisk og Sanofi, ble også dratt med i dragsuget, skriver Investor's Business Daily.

Førstnevnte raste 3,2 prosent og Sanofi falt med fire prosent.

Twitter fjernet kontoen som meldte om gratis insulin.

Også våpenselskapet Lockheed Martins verdi stupte med 5,3 prosent, etter at en Twitter-konto verifisert med firmanavnet skrev at de ville stanse all handel med USA, Saudi-Arabia og Israel, fram til de hadde undersøkt deres mulige menneskerettighetsbrudd.

Falske kjendiser

Det er også opprettet flere falsk-verifiserte kontoer av kjendiser på det sosiale mediet. Tidligere president Donald Trump, selskapet Nintendo og NBA-stjernen LeBron James, er blant andre personer og selskaper som er blitt utsatt for det samme.

Det har stormet rundt Twitter etter Musk kjøpte det sosiale mediet for 44 milliarder kroner. Blant annet vakte et bilde av en Twitter-ansatt som sover på gulvet oppsikt forrige uke, og halvparten av Twitter-staben har også fått sparken nylig – noe som trolig vil resultere i et søksmål.

Flere har også uttrykt bekymring for at Twitter-oppkjøpet vil føre til at hatefulle ytringer får bli stående, og en rekke kjendiser har derfor rømt fra Twitter den siste tiden.