Gå til sidens hovedinnhold

Selvaag: Spår boligprisrace i Oslo

Tror boligprisene vil stige kraftig

Selvaag-arving Olav. H. Selvaag tror på et nytt hopp i boligprisene i Oslo om et par år.

OSLO KONSERTHUS (Nettavisen.Økonomi): Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Selvaag Bolig arrangerte mandag konferansen «Boligmarkedet 2019» i Oslo.

Selvaag-sjef og storaksjonær Olav H. Selvaag var i sitt innlegg oppgitt over det han mener er full gass i Oslos boligmarked. Noen år bygges det og reguleres det mange nye boliger, mens det er bråstopp de neste årene.

I fjor ble det regulert rekordlave 800 nye boliger i hovedstaden. Selvaag mener behovet i Oslo tilsier 4500 nye boliger i året. Det lave antallet ferdigstillelser vil få konsekvenser om noen år, fordi det tar mange år fra en bolig er regulert til den er bygget og kan selges.

Les også

Renten øker: Går i strupen på sentralbanksjefen


Fra 2021

- Alt annet like, får vi et nytt prisrace fra 2021, sa Selvaag på seminaret. Det er et ekko av hva hans forgjenger Baard Schumann satil Nettavisen i januar. Analysene er de samme.

- Boligprisene fortsetter å øke, det handler om tilbud og etterspørsel. Det virker ikke som reguleringsinteressen er på topp, sa Selvaag. Han la til at boligbyggerne også må gå i seg selv og ikke bare skylde på politikerne.

Politikeren som sitter med det øverste ansvaret i Oslo, er byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Han mener den manglende boligproduksjonen har ført til en «giftig prisvekst».

- Men i dag er boligmarkedet i Oslo i balanse, og en viktig årsak til det, er boligbyggingen. I perioden 2015-2017 ble det ferdigstilt 17 000 nye boliger, hevdet byrådslederen i sitt innlegg.

Les også

Porsche Taycan: Pris og rekkevidde


24.000 i reserve?

Johansen viser også til at Oslo kommune har en tomtebank med 24 000 nye boliger i reserve, en tomtebank Baard Schumann og Selvaag Bolig meneri realiteten er det halve. Blant annet kan 10.000 boliger i Gjersrud-Stenrsud-området sydøst i Oslo ikke bygges ut før på 2030-tallet.

Det aller meste av de nye boligene i perioden 2012-2018 var oppføring av nye boligeiendommer, ifølge næringsmegleren Union. De resterende er omdanning av eksisterende boligeiendommer eller næringsbygg. Byrådslederen etterspurte en større vilje til å løfte nye områder til å bli attraktive i boligmarkedet.

En stor del av de eksisterende tomtereservene er i områder som skal transformeres – omdannes – fra industri og lager til boliger. Nye boligområder må bygges opp fra grunnen, der bruktboligmarkedet rundt er svakt.

Ikke lønnsomt

- Hoveddelen av det vi skal bygge de nærmeste årene, er transformasjon. Utbyggerne kommer ikke i gang så lenge det ikke er lønnsomt å transformere, sa Selvaag-sjefen på seminaret. Forholdet mellom byggekostnader og salgspriser står sentralt.

Selvaag sier til Nettavisen.Økonomi at de har problemer med å føre opp en leilighet i Oslo for under 35.000-36.000 kroner kvadratmeteren i rene byggekostnader. Det nærmer seg 40.000 kroner kvadratmeteren for Selvaag Bolig i hovedstaden.

Og Selvaag er blant de som bygger aller billigst. Mindre boligbyggere som bygger i de øvre segmentene, må ut med mer.

Les også

Søksmål: Hevder piloter dopet ned og voldtok flyvertinner


Nærmer seg 50.000 kroner

- Byggekostnadene har nå passert 40 000 kroner kvadratmeteren og nærmer seg 50 000 kroner i en del prosjekter, hevdet den anerkjente analysesjefen Ragnar Eggen hos den ledende næringsmegleren Akershus Eiendom i sitt innlegg.

Tomteprisene i Oslo har dessuten eksplodert i perioden 2012-2016, hovedsakelig som følge av rentefallet. De to seneste årene har tomteprisene ligget tilnærmet i ro, men Eggen regner med en gjennomsnittlig tomtepris i Oslo på 24 000 kroner kvadratmeteren.

Typisk 6 millioner

Det er regnet av såkalt salgbart bruksareal, det vil si det arealet som boligkjøperne overtar på egenhånd. Med byggekostnader, andre kostnader og en beregnet margin, mener Eggen en ny gjennomsnittlig leilighet i Oslo nå koster drøyt 80 000 kroner kvadratmeteren i utsalgspris.

For en typisk ny 3-romsleilighet på 75 kvadratmeter tilsvarer det i overkant av 6 millioner kroner. Den gjennomsnittlige brukte boligen i Oslo i februar kostet ca. 5 millioner kroner, ifølge Eiendom Norge.

Kommentarer til denne saken