Sendt hjem etter skipshavari

Det var litt av et syn som møtte de ansatte i det norske firmaet Scanship da de kom på jobb ved skipsverftet Lloyd Werft i Bermerhaven onsdag.

Bjørn Eirik Aanstad i Scanship reiste nedover til Tyskland tirsdag for å gjøre den siste finpussen på utstyr Tønsberg-firmaet har levert til luksusskipet Pride of Norway.

Arbeidsplassen fylt med vann

Da han kom på jobb onsdag morgen, fikk han sjokk. Det gigantiske cruiseskipet lå i dokken med en kraftig slagside, og de tre nederste dekkene var fylt med vann. På verftet var det et eneste stort kaos.

Scanship har levert to sentrale utstyrssystemer til det ombygde cruiseskipet: Det ene sørger for å brenne søppel som hoper seg opp i løpet av et cruise, og det andre sørger for å rense kloakken. Begge systemene står på skipets nederste dekk.

- Den arbeidsplassen står nå under vann, sier Bjørn Erik Aanstad til TV 2 Nettavisen.

Ødelagt

følge Aanstad er det norskleverte utstyret nå praktisk talt ødelagt av sjøvannet.

- Det gjelder i hvert fall all elektroniske komponentene, framholder han.

Det betyr at Scanship og en lang rekke andre leverandører av det tekniske utstyret må begynne på’n igjen og installere alt på nytt. Det betyr store forsinkelser og tapte inntekter for Norwegian Cruise Line, som planla å sette skipet i trafikk i mai i år. Selskapet har brukt over tre år og 2,5 milliarder norske kroner på ombyggingen, som var nesten ferdig da skipet havarerte i natt.

TV 2 Nettavisen fikk onsdag formiddag opplyst ved verftet at uværet i natt trolig er årsaken til havariet. Aanstad sier han ikke merket stort til uværet, til tross for at det blåste friskt.

- Jeg sov godt på hotellrommet, sier han.

Gjør vendereis

Verftsledelsen jobber nå for å få oversikt over skadene.

- Akkurat nå skjer det ikke så mye, men det er folk som undersøker om skipet ligger stabilt og trygt, og forsøker å få en oversikt over omfanget av skadene, forklarer Aanstad.

Aanstad og hans kolleger i Scanship reiser tilbake til Norge i ettermiddag.

Bak cruiseeventyret NCL står norske finanskjendiser som Trygve Hegnar og Kristian Siem. Rederiet ble overtatt av malaysiske Star Cruises for fire år siden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag