Gå til sidens hovedinnhold

Senior-søknader rett i søpla

Halvparten av alle norske ledere vil ikke vurdere en arbeidssøker som har mindre enn ti år igjen i yrkeslivet.

Undersøkelsen er utført av MMI på vegne av Senter for seniorpolitikk (SSP). Den avdekker betydelig aldersdiskriminering.

Tall fra Aetat viser at en senior som mister jobben stadig oftere ender opp som langtidsarbeidssøkende. I verste fall ender de opp med uføretrygd.

Mange myter
MMI har gjennomført dybdeintervjuer med 750 norske ledere. De er blant annet spurt om i hvilken grad de vil intervjue søkere som er henholdsvis 25, 38 og 57 – alle svært godt kvalifiserte. 68 prosent vil da kalle inn 25-åringen, 60 prosent kaller inn 38-åringen, men bare 33 prosent vil kalle inn en 57-åring.

Et av argumentene som ofte brukes er at ledere ønsker ansatte som vil være lenge i bedriften.

- Alle vet imidlertid at arbeidstakere i 30-årene stadig hyppigere bytter jobb. Det kan være større sannsynlighet for at en 50-åring blir lengre i jobben enn en 30-åring, sier direktør Åsmund Lunde i SSP i en pressemelding.

Undersøkelsen viser at det råder mange myter rundt eldre arbeidstagere. Fra 55-årsalderen blir folk lett satt i en bås.

Sosialt akseptert
- Den måten norske ledere forteller om sine holdninger til eldre arbeidstagere vitner om at aldersdiskriminering er langt mer sosialt akseptert enn annen form for diskriminering, sier Lund.

Aldersdiskriminering forekommer oftere i det private næringslivet enn i det offentlige. Det er mer diskriminering i mindre enn i større bedrifter. Salg og hotell- og restaurant er de bransjene der eldre i størst grad holdes utenfor. Mannlige ledere er mer negative til eldre arbeidstakere enn kvinnelige ledere.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken