Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Senker prisen på superhytte

Foto: (Finn.no/Georg Solberg As)
Optimistiske strandmeglere venter på snøsmeltingen.

Kong Vinter stikker kjepper i hjulene for kystens hyttemeglere som hadde planlagt sesongstart denne uken.

Både på Sørlandet og på Hvaler i Østfold ligger det fortsatt snø rundt hyttene. Det gjør det vanskelig å få ferdig prospektene.

SELGE BOLIG?Velg og vrak blant 200 meglere

MINRENTE:Spar minst 5000 kroner på boliglånet her

- Nå er det mye snø. Det gjør det håpløst å få tatt bilder, sier daglig leder Arnfinn Sørhaug hos Georg Solberg AS i Sandefjord.

Han selger hytter i to av landets dyreste områder; Sandefjord og Tjøme.

Til tross for en noe forsinket start, er Sørhaug optimistisk. Han tror på en bedre vår i år enn i fjor.

- Vi har fått inn bra med eiendommer, sier Sørhaug, som opplyser at flere av hyttene som nå skal averteres for salg ligger i prisområdet 12 - 20 millioner kroner.

- Det har også vært mye mer mas fra folk som vil ha sommerhytter, og som registrerer seg, sier han.

Den dyreste fritidseiendommen man finner ved sjøen på Finn.no for øyeblikket er en «overligger» fra i fjor. Det er en gigantisk eiendom på hele 18 mål på Storøya ved Sandefjord.

Prisen er friske 23 millioner kroner, men vil trolig bli senket til under 20 millioner kroner med det aller første, ifølge Sørhaug.

- Det er en kjempeeiendom på 18 mål, og hvor det etter alt å dømme vil være muligheter for å bygge nytt, sier han.

På andre siden av Oslofjorden er hyttemegler Kai Roger Hagen hos Foss & Co i ferd med å forberede sommersesongen. Også han er forsinket med bilder på grunn av snø og vinter.

- Denne uka legger vi ut den første, sier han, og krysser fingrene for at det blir mulig å få tatt bilder uten snø i løpet av uka.

Om det fortsatt er kaldt i skjærgården, opplever han høyere temperatur i hyttemarkedet. Kontoret hans har allerde fått inn 8-10 eiendommer som skal ut i markedet. Prisene varierer fra snaut 2 millioner kroner, til 10 millioner. Prisene på Hvaler ligger normalt godt under de mest poplære områdene på vestsiden av fjorden.

- Vi har så langt hatt mer respons enn på samme tid i fjor, sier han.

- Blir prisene lavere enn i fjor?

- Vi samordner med våre takstmenn, og vi etterstreber å legge prisene på et realistisk nivå, sier Hagen.

Det betyr reduserte priser på enkelte objekter, i det minste.

LES OGSÅ:- Det blir bonanza i påsken

De siste ukene har han solgt 3 hytter: 2 i Sverige, og én ved sjøen i Sarpsborg. Den siste var en overligger fra i fjor, og illustrerer kanskje nedgangen i markedet.

Den gikk for 1.750.000 kroner, mens prisantydningen var 1.990.000 kroner. I fjor ble den forsøkt solgt for 2.190.000 kroner.

Daglig leder Jørgen Erland Pettersson hos Krogsveen i Tønsberg er veldig spent på hvordan våren vil bli når salget omsider kommer i gang etter snøsmeltingen.

- Det kan virke som vi har noe bedre balanse enn i fjor, sier han.

Pettersson tror at særlig segmentet rundt 5 millioner kroner kan komme til å få et løft som følge av rentekuttet, og at folk nå tør å låne på disse nivåene.

Det er for øyeblikket 652 hytter til salgs ved sjøen på Finn.no. Til sammenligning er det 1672 hytter til salgs på fjellet. Antall strandeiendommer på Finn.no vil trolig ta seg kraftig opp over påske. Mot slutten av sesongen i fjor var det 1200 strandeiendommer til salgs (3. september 2008).

Det totale antall fritidseiendommer til salgs (fjell, innland og kyst) er omtrent på nivå med tilbudet på samme tid i fjor. Dersom en antar at hyttemeglerne får rett - at etterspørselen har tatt seg opp - så kan det være duket for en brukbar vår i hyttemarkedet.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!