Silvija Seres er matematiker, teknologiinvestor og styremedlem i flere av Norges største selskaper. Hun har bakgrunn fra algoritmeforskning i Oxford og hun har blitt utnevnt som Norges mest innflytelsesrike kvinne innen IT. Denne uken kommer hun med boken «Staten og dataen».

Nå besøker hun podkasten Stavrum & Eikeland som du også kan høre i Spotify eller Apple podcasts.

Helt siden 1990-tallet, da hun jobbet som rådgiver i Silicon Valley hvor hun fra innsiden fulgte oppstarten av de første søkermotorene i verden som Alta Vista og Google, har hun dedikert livet sitt data og digitalisering.

- Blir misbrukt

Alt vi gjør blir overvåket, lagret og prosessert av internasjonale myndigheter og selskaper. På motsatt side av kloden forberedes tilbud på Facebook basert på denne informasjonen eller den selges til forsikringsselskaper for å advare dem om å gi de helseforsikring, eller i hvert fall en mye dyrere helseforsikring, for å nevne noe.

- Denne informasjonen blir misbrukt, sier Seres.

Dilemma og muligheter

I podkasten Stavrum & Eikeland reflekterer hun dilemmaene og muligheten som den enorme datainnsamlingen gir rundt hvordan Norge kan bli en av vinnerne innen den digitale revolusjon.

- Norge kan fikse dette på en helt unike måte. Vi har en unik balanse mellom det individuelle og felleskapet. Noe må styres som helse, utdanning, infrastruktur og sikkerhet, som ikke må bli markedsdrevne tjenester, sier Seres.

Dette og mye mer i Stavrum & Eikeland.