Den ferske partimålingen Sentio har laget for Nettavisen og Amedia bekrefter trenden vi har sett lenge:

 • Den grønne ballongen fortsetter til værs, mens Arbeiderpartiet står i stampe.
 • Og på borgelig side er det stort sett triste galluptall over hele linjen.

Konklusjonen er ganske klar: Slik velgerstrømningene går nå, blir det stadig mer sannsynlig at Trygve Slagsvold Vedum kan bli landets neste statsminister.

Les mer bakgrunn: Senterpartiet fortsetter rett til værs og Slagsvold Vedum kan bli statsminister

De siste tallene viser at Senterpartiet har 20 prosent, mens Arbeiderpartiet bare har 22,6 prosent. Men hvis vi ser på signifikansen - altså hvor sikre vi kan være på dette anslaget - så fremkommer et dramatisk bilde: Arbeiderpartiet kan ha så lite som 19,6 prosent, og Senterpartiet så mye som 22,9 prosent.

Det er altså så jevnt at man ikke innenfor vanlig feilmargin kan slå fast hvem som er størst av Arbeiderpartiet og Senterpartiet på denne målingen.

(Så skal det legges til at meningsmålerne heller ikke kan slå fast at ikke Arbeiderpartiet er 8,6 prosent større - også det er innenfor samme feilmargin når man har slike surveyundersøkelser med utvalg på 1000 personer).

Les også: «Skyttergravskrigen om Giske fortsetter»

Denne pussige situasjonen er ikke noe annet enn at enkeltmålinger ofte fortolkes langt ut over sin egen statistiske utsagnskraft. Faktisk er ingen av partiendringene i denne enkeltmålingen statistisk signifikant. Det betyr at endringene er relativt små.

Men, det bekrefter uansett hvilken opptur Senterpartiet er inne i og at de ikke har fått noen rekyl etter det gode valget.

Mandatberegningen viser at Arbeiderpartiet og Senterpartiet til sammen får 83 mandater på Stortinget - to for lite for rent flertall. Trygve Slagsvold Vedum har i flere intervjuer uttalt seg negativt om et nytt samarbeid mot SV, så det mest nærliggende er en Ap/sentrum-regjering.

 • Arbeiderpartiet: 43
 • Fremskrittspartiet: 17
 • Høyre: 38
 • Kristelig Folkeparti: 1
 • Rødt: 2
 • Senterpartiet: 40
 • Sosialistisk Venstreparti: 14
 • Venstre: 2
 • Miljøpartiet De Grønne:12

Hvis Arbeiderpartiet kommer seg på fote og blir det klart største partiet ved valget om snaut to år, er det vanskelig å komme utenom Jonas Gahr Støre som statsminister. Men akkurat nå er Arbeiderpartiet som en stor hval som blir småspist av spekkhuggere.

Senterpartiet maler på med kritikk mot sentralisering og reformer og får Arbeiderpartiet til å vakle mellom ansvarlighet og styring på den ene siden, og populisme på den andre.

Akkurat nå er det vanskelig å utelukke at Senterpartiet kan bli landets største parti. Da kan Trygve Slagsvold Vedum meget vel seile opp som statsminister. Det er en gammel sannhet i norsk politikk aldri å undervurdere Senterpartiets evne til å gjøre politiske hestehandler og oppnå politisk makt.

Fra venstresiden kjører Rødt og SV hardt, og Miljøpartiet De Grønne har klart å skape alliansepartnere innenfor Arbeiderpartiet. Problemet til Jonas Gahr Støre er at Arbeiderpartiets egen politikk fremstår utydelig, mens de potensielle kritikerne og alliansepartnerne er på hver sine planeter politisk.

På borgerlig side er det like mistrøstig. Luften har gått ut av flertallsregjeringen og Erna Solberg har ikke maktet å skape ny entusiasme for prosjektet. Venstre og KrF er under sperregrensen, Høyre og Fremskrittspartiet gjør det svakt på gallupene. Og i denne siste målingen har de fire partiene bare 58 mandater - langt under et nødvendig flertall.

For Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum er det en glimrende posisjon å være i. Han kan kritisere alt og alle, uten at mange tar til motmæle mot en politikk som er dyr og som vil pøse milliarder av kroner på å snu en global trend der folk flytter til byer.

En fotballtrener sa en gang til meg at det gjelder å få noen tallerkener til å falle i gulvet på motstanderens kjøkken også - underforstått at ofte er angrep det beste forsvar. Det har vært Senterpartiets oppskrift i et politisk landskap med flere apatiske motstandere.

PS! Hva mener du? Kan Senterpartiet bli landets største parti og gjøre Trygve Slagsvold Vedum til statsmininster?