– Norge er kaldt, og det er mørkt. Derfor er det viktig at vi har lavere strømpriser i Norge enn i resten av Europa, sier Vedum til NTB.

Han mener det nå må tas politisk grep etter mandagens sjokk der mange nordmenn opplevde en femdobling i strømprisene. Kaldt vær og høyt forbruk gjør at ekspertene tror prisene vil holde seg høye i ukevis framover.

Vedums svar er at elavgiften må ned. Han viser til at avgiften lå på 11,61 øre per kilowattime da Høyre-leder Erna Solberg overtok som statsminister i 2013. I 2021 ligger avgiften på 16,69 øre.

Les også: Femdobling av strømprisen

Sp-lederen bruker også anledningen til gjenta sin motstand mot norsk tilslutning til EUs «ren energi»-pakke og energibyrået Acer, og han ber regjeringen skrinlegge den foreslåtte utenlandskabelen NorthConnect én gang for alle.

– Vi må si nei til mer maktoverføring og ta tilbake den makten vi har gitt, slik at vi har kontroll over hvordan vi bruker utenlandskablene, sier Vedum.

Norge har den siste tida vært nødt til å importere strøm fra utlandet.

Neppe flere strømsjokk, men fortsatt høy strømpris i vente

Blåmandagen der mange strømkunder opplevde en femdobling i strømprisen, kommer neppe tilbake. Men kraftanalytikere spår fortsatt dyr strøm fram mot mars.

Mandag endte dagssnittprisen på 1,02 per kilowattime (kwh). I ukene etter nyttår var kraftprisen i Sør-Norge oppe i 70–80 kwh. I hele fjor var gjennomsnittsprisen 10 øre kwh, ifølge Olje- og energidepartementet.

– Det kommer til å bli dyrt videre også, spesielt i februar, sier kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv til NTB.

Ikke bare var uke 4 den dyreste strømuka hittil i år, men den femte og inneværende uka startet med et brak. Spotprisen skvatt opp til det høyeste nivået siden 2016.

Les også: Halve Norge raser mot denne strømavgiften - får støtte av bransjetopp

– Det var en ekstrem pris vi så på mandag. Men det blir nok høy pris hele veien framover nå. Ikke som på mandag, men høyt. Det er meldes kaldt og tørt hele februar og et godt stykke inn i mars, sier Djupskås.

Kaldest siden 2010

Det er det kalde været med høyt forbruk og kapasitetsmangler som dominerer vurderingene til kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Wattsight.

– Værvarslene vi ser nå, tyder på at det skal bli en lang og kald vinter. Januar er allerede den kaldeste vi har sett på tiårsstatistikkene jeg har, og februar er meldt enda kaldere. Temperaturen gir et signal om at det kan være flere bumper på veien framover, og et stabilt høyt prisnivå, sier Tor Reier Lilleholt, til NTB.

Lite vind gir høyere pris

Han ser også at lite vind i vindmøllene kan bli et problem som også er med på å skyve prisene opp i vinter.

– Det er kombinasjonen av lite vind og høyt forbruk som gir den tøffeste prisstigningen. Vann har man nok av i magasinene, men det er problemer med å få det gjennom systemet fordi man ikke har nok kapasitet, sier Lilleholt.

Norge har vært nødt til å kjøpe strøm fra utlandet. Lavest pris i overføringsnettet finner du i Tyskland. Derfor ble strømprisen lavere i Kristiansand enn i Oslo, som var koblet mer mot de svenske prisene. Ifølge Lilleholt er slike regionale variasjoner sjeldne.

– Stort sett er det veldig lite prisforskjeller i Norge, sier Tor Reier Lilleholt.