*Nettavisen* Økonomi.

Sentralbanksjef går etter finansskandale

Foto: (AP/Scanpix)

Italias finansbanksjef Antonio Fazio går av etter en bankskandale som har rokket tilliten til det italienske finansmiljøet.

19.12.05 19:58

Den italienske sentralbanken bekrefter ifølge internasjonale nyhetsbyråer at Fazio trekker seg, etter intenst press.

Problemene begynte i juli da politiavlytting avslørte at han i skjul grep inn og favoriserte den italienske banken Banca Popolare Italiana i en oppkjøpsstrid med nederlandske ABN AMRO. Begge bankene forsøkte å få kontroll over italienske Banca Antonveneta.

Innsidehandel
I tillegg til innblandingen i oppkjøpsstriden, er Fazio ifølge meldinger i media under granskning for mulig innsidehandel i tilknytning til den samme situasjonen.

Sjefen for Banca Popolare Italiana, Gianpiero Fiorani, er en personlig venn av Fazio. Fiorani ble i forrige uke arrestert, mistent for underslag og markedsmanipulasjon.

Sentralbanksjefens innblanding i denne saken har skapt stor uro i finansmiljøet. Mange mener det viser at landets finansmyndigheter er proteksjonistiske på vegne av sine egne banker, noe som hindrer konkurransen i landets finansnæring.

ABN Amro ga opp oppkjøpsforsøket.

Granskes
Fazio trekker seg i forkant av en politisk prosess i Italia som kunne endt med en lovendring for å kunne fjerne sentralbanksjefen, som i dag er utnevnt på livstid.

Fazio (69) har ledet sentralbanken siden 1993, og er også i styret for den europeiske sentralbanken.

EU-kommisjonens konkurranseovervåkere har startet granskning av hva som skjedde i den betente oppkjøpsstriden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag