BANGKOK (NA24): Asiatiske piratprodusenter ligger ikke på latsiden. Allerede i april 2010 var kopien av Nokias nye flaggskip N8 tilgjengelig i thailandske telebutikker. Originalutgaven kom først på markedet i oktober.

Mobilkopier florerer i Asia og Thailand er intet unntak. Vær derfor på vakt når du shopper. Lettlurte turister risikerer du å betale full pris for en kopi som overhodet ikke kan måle seg med originalen.

- Foretrekker du kopi eller original?
Heldigvis har butikkselgerne i de fleste butikkene et pragmatisk forhold til kopiene og spør gjerne kjøper på forhånd.

- Vil du ha kopiutgaven eller originalutgaven? er spørsmålet de aller fleste kjøpere får når de er på jakt etter mobil i øvre prisklasse.

Den pragmatiske holdningen kan ha sammenheng med at for thailendere flest går det med én eller to månedslønner for å sikre seg en original Nokia N8 til 16.500 baht (om lag 3.300 kroner). Snittlønna i Thailand ligger rundt 10.000 baht måneden (2000 kroner). Dermed blir kopiutgavene løsningen for svært mange.

Kinesisk produkt
På spørsmål fra Nettavisen om hvor kopien er produsert er det gjennomgående svaret Kina.

Sett utenfra har kineserne gjort en relativt god jobb med å kopiere Nokias flaggskip. Som bildene i saken viser er telefonen ganske lik sett forfra, og nesten helt identisk sett bakfra. Prisen er imidlertid en helt annen. 2.500 baht (om lag 500 kroner) tar butikkene for kopiutgaven.

Men styr unna, spesifikasjonene på den kinesiske kopien er vesentlig dårligere enn originalen og sannsynligvis gjelder det også kvaliteten.

Ifølge selgeren «Nok», baserer kopien seg på operativsystemet Android, uten at NA24 kunne etterprøve påstanden. Det kjente mobilnettstedet Engadget.com har sett nærmere på kopien. Minitesten avslører at skjerm, minnekort og andre deler av mobilen er rimelig utdatert. Les mer her

Kan komme til Norge
Kopier av dyre mobiler florerer åpent på det thailandske markedet.

Nokia er klar over problemet.

- Heldigvis er falske Nokia-produkter ikke noe problem i Norge. Men vi er klar over at de falske mobilene florerer i flere land. I et globalt marked kan kopiene kjapt dukke opp her hjemme, så vi overvåker dette nøye, sier Nokias skandinaviske pressetalsmann Oskar Södergren til NA24.

Men selv om Nokia så langt har kontroll på det norske markedet har slike allerede vært til salgs i mange år. Tollmyndighetene i Oslo beslagla allerede i 2007 hele 2.500 falske mobiltelefoner.

Les mer her: Falske mobiler velter inn i Norge

Advarer mot kopiene
Ifølge Henna Pelkola ved Nokias hovedkontor i Finland er det svært mange grunner til å unngå kopiutgavene.

- Falske produkter fjerner tryggheten for vanlig forbrukere. De risikerer å ende opp med mobiltelefoner som ikke bare er dårlige, men også farlige. I tillegg utgjør de ulovlige produktene et problem for samfunnet generelt ved at toll og avgifter for store beløp unndras fellesskapet, sier Pelkola til NA24.

Hun opplyser at Nokia har ett eget team som aktivt bekjemper selskaper og personer involvert i den ulovlige kopiindustrien.

- Vi har allerede vunnet flere rettssaker rundt om i hele verden, sier Pelkola.

Pass på dette:
Pressetalskvinnen har følgende råd til norske mobilkjøpere som vil inngå å ende opp med kopiutgaven:
* Kjøp telefonen fra en autorisert Nokia-forhandler.
* Sjekk alltid at mobilen har et gyldig IMEI-nummer
* Kontroller at innpakningen er original og at tilbehør er originalt
* Alle Nokia-produkter har en internasjonal garanti på 12 måneder.