Den norske kronen stuper når de økonomiske stormaktene innfører straffetoll. Vi er en såkalt liten åpen økonomi, og har stor nytte av fri verdenshandel.

Men Norge er ikke de eneste taperne på handelkrigen.

Verdens aksjemarkeder faller etter at USA og Kina har innført gigantisk straffetoll mot hverandre. Etter at Kina i går varslet økt toll på 60 milliarder dollar på amerikanske varer, fikk aksjemarkedet i USA det største fallet siden januar.

Den kinesiske responsen er svar på USAs president Donald Trump, som på fredag varslet 25 prosent toll på kinesiske varer fra juni - eller nye avgifter på totalt 300 milliarder dollar. Den kinesiske opptrappingen førte blant annet til at Apple falt seks prosent på børsene.

- Jeg elsker situasjonen vi er i. Jeg tror det utvikler seg veldig bra, sa Donald Trump til reportere i Det hvite hus.

Kina neglisjerte altså Trumps klare trusler på forhånd om at situasjonen ville bli enda verre hvis kineserne svarte med straffetoll på amerikanske varer, og sa rett ut at de i så fall ville bli «rammet veldig hardt».

Foreløpig er det hardt mot hardt før USAs president møter sin kinesiske kollega Xi Jinping under G20-møtet i Japan i neste måned. Frykten i markedet er at den skjerpede situasjonen varer minst frem til da, og det er varslet at samtalene mellom USA og Kina vil fortsette på bakrommet i de neste ukene.

- Konfrontasjonen har nå utviklet seg til en testosteronkamp mellom to ledere som tror de har mye å bevise for sine velgere. Men jo lengre denne forestillingen med å slå seg på brystet fortsetter, desto større er sjansene for både en amerikanske og global resesjon, sier analytikeren Bernard Baumohl i Economic Outlook Group til Financial Times.

I USA er meningene delte om Donald Trumps tøffe linje. I hans eget parti murres det hos senatorer fra jordbruksstater, fordi den kinesiske straffetollen vil ramme amerikanske jordbruksvarer.

Norge kan både bli direkte og indirekte rammet av handelskrigen. Alvorligst er følgene for norske underleverandører til amerikanske bedrifter. De vil tape i første omgang, men et mulig globalt økonomisk tilbakeslag vil ramme hele norsk økonomi.

Usikkerheten presser rentene og oljeprisen ned internasjonalt, og investorene skyr den norske kronen som i går var i 9,85 kroner mot en euro.

- NOK (norske kroner) liker seg sjelden i et slikt risk-off klima, skriver Nordea i sin morgenrapport.

Sett med norske øyne er det lett å sympatisere med Donald Trump.

Kina har tjent godt på fri verdenshandel de siste 40 årene, og har enorme handelsoverskudd. Det blir ikke balansert før Kina importerer mer fra USA, Norge og andre land.

I 2017 importerte Norge kinesiske varer for 67 milliarder kroner, blant annet tre av fire mobiltelefoner vi importerte. Samme år kjøpte Kina varer fra Norge for 17 milliarder, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Vi hadde altså et handelsunderskudd på 50 milliarder kroner mot Kina.

De foreløpige tallene for 2018 viser at utviklingen fortsetter, og at handelsbalansen uten skip og borerigger ga et underskudd på 52,0 milliarder kroner for Norge.

Hvis vi for illustrasjonens skyld sier at et norsk årsverk tilsvarer en eksportverdi på rundt en million kroner, så innebærer den summen at vi har kjøpt arbeidskraft tilsvarende 52.000 norske jobber.

(Regnestykket er mer komplekst. Det er snakk om mange flere kinesiske årsverk, men det indikerer hvorfor Donald Trump er så opptatt av å gjøre noe med ubalansen og hvorfor hardkjøret mot Kina er populært blant hans velgere i amerikanske stater som har opplevd fabrikknedleggelser).

Norge har alt å tjene på at Kina bøyer av og importerer mer varer fra utlandet. Men veien dit er tornefull og usikker. I likhet med andre kriger er handelskriger lette å sette i gang, og vanskelig å avslutte. Det er lite vi kan gjøre annet enn å håpe at kineserne bøyer av for presset slik at de enorme tollsatsene aldri blir noe av.

PS! Hva mener du? Er det riktig at Donald Trump å kjøre så hardt mot Kina, eller er du bekymret for handelskrigen vi kan se komme?