Gå til sidens hovedinnhold

Sex ganger åtte

- Å reprodusere seg er ikke gøy hvis man er blekksprut.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Marinbiolog Henk-Jan Hoving ved universitetet i Groningen i Nederland har studert tentakelskapningenes paringsteknikker og gjort temmelig bisarre og brutale funn, skriver forskning.no .

I Hovings doktoravhandling slår han fast at å formere seg i dypet er en stor utfordring.

– Å reprodusere seg er ikke morsomt hvis man er blekksprut, mener han.

Hoving beskriver blant annet arten Taningia danae, som har en kropp som alene er 1,7 meter. Med sitt skarpe nebb (!) påfører hannen et fem centimeter dypt kutt i nakken på hunnen. I kuttet plasserer han pakker med sperma. Hos arten Moroteuthis ingens overleverer hannen spermapakken uten å kutte opp motparten. Her trenger sædpakkene gjennom huden på hunnen.

– Sannsynligvis gjøres dette ved hjelp av en enzymlignende substans som løser opp vev, forklarer Hoving, som gjorde oppdagelsen ved å plassere spermapakker oppå individer som var tatt opp til overflaten.

Les mer fra Dittdyr.no:

Blodkamp i Kabul

Her er de ti rareste dyreartene

Gjenoppdaget etter 1300 år

Miniblekkspruten Heteroteuthis dispar gjør også ting på sin egen måte. Her har hunnen en liten sekk til å lagre sperma i. Sekkene er dirkete koblet til magen og egglederne.

– Dette antyder at befruktningen skjer inni kroppen, og ikke utenfor som er vanlig hos blekksprut, skriver den nederlandske marinbiologen og blekksprutforskeren. (ANB)