*Nettavisen* Økonomi.

Shell gjorde gigantfunn

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Shell har gjort et gigantisk funn av gass på Haltenbanken utenfor Kristiansund.

23.05.05 18:09

Gigantfunnet er gjort i den såkalte Presidentblokken, 150 kilometer vest av Kristiansund. Det er uklart hvor mye gass det er snakk om, men Oljedirektoratet har anslått funnet til 60 milliarder kubikkmeter gass.

På størrelse med Kristin-feltet
- Det er lenge siden sist det ble gjort et så stort funn på norsk sokkel. Nøyaktig hvor stort det er vet vi ikke før i 2007, men så langt er det meget lovende og vi tror det kan gå mot utbygging av nok et feltsenter på norsk sokkel, sier informasjonsdirektør i Norske Shell, Einar Knudsen, til TV 2 Nyhetene.

Han legger til at stemmer ODs beregning er dette et funn på størrelse med Kristin-feltet som Statoil opererer.

- Det er klart at så langt vi nå vet er det ikke snakk om størrelser lik Troll eller Ormen Lange, men i 2005 er dette meget stort selv på norsk sokkel, og internasjonalt er det et meget stort gassfunn vi har gjort, sier Knudsen.

100 milliarder
Shell planlegger å bore en rekke nye brønner for å forsikre seg om funnets størrelse. Når OD går ut med et estimat på 60 milliarder kubikkmeter gass i den brønnen gassfunnet når er gjort i, er det et middeltall for de beregningene som er gjort så langt.

I beste fall kan det være over 100 milliarder kubikkmeter gass i denne ene brønnen som foreløpig har fått navnet «Onyx».

Med dagens gasspriser og ODs beregninger kan Shell stå overfor et gassfunn som har en verdi på 100 milliarder kroner.

I Shell håper en å finne mer gass når et antall brønner i det samme området skal bores de to neste årene.

Viktig for Kristiansund
Når gassgiganten i dag bekreftes av Oljedirektoratet er det grunn til å sprette champangen i Kristiansund. Shell har alt et organisasjon i byen, men i følge Knudsen vil denne vokse i årene som kommer.

- Vi kan ikke nå si hvor mye dette blir, men blir det utbygging av et feltsenter på Onyx er det klart at det blir nye arbeidsplasser både innen base-, supply-, og helikoptervirksomheten vår i området. Et eventuelt felt på Haltenbanken skal drives fra Kristiansund og vi vet fra tidligere at tilfører vi en arbeidsplass, følger det to andre med som en ringvirkning, sier Knudsen til TV 2 Nyhetene.

Produksjon fra Presidentblokken vil neppe være i gang før tidligst i 2012. De to første årene går med til å utforske funnet nærmere. Så går det tre år til å legge en plan for utbyggingen. Gjennomføringen av denne tar ytteligere fire-fem år, og dermed er det minst ni år før den første gassen kan selges fra Onyx.

- Onyx blir neppe navnet på et eventuelt feltsenter. Jeg våger ikke en gang tippe hva som blir valgt som navn. Også det er lang prosess, men langt fra den viktigste nå, sier Knudsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag