– Etter Russlands invasjon i Ukraina viser tall at det har tatt opptil 43 prosent lengre tid å transportere last videre fra europeiske havner.
Det opplyser analyseavdelingen i råvarehuset, Harlemgruppen, til Nettavisen.
Hamburg havn er den største kommersielle havnen i Tyskland, og den tredje største i i Europa.
Russland og Hamburg har vært forbundet med hverandre i århundrer av sjøhandelsrutene i Østersjøen. Havnen i Hamburg er av spesiell betydning for Russland, og et knutepunkt for handel mellom Russland og EU. I dag er Russland Hamburgs fjerde største markedspartner innen containertrafikk.
Les også: Ukraina-krigen dobler prisene: – Vi får ikke tilbud en gang
Varene blir ødelagte
Som følge av sanksjoner mot Russland vil ikke den viktige havnen i nord-Tyskland håndtere last, verken til eller fra Russland.
– Det innebærer at importlast til Russland må bli værende om bord, sier Christopher Harlem, admininstrerende direktør i Harlemgruppen, til Nettavisen.
Og det er særlig landbruksvarer som fraktes fra den fjerne Østen, Brasil og USA til Europa, som lider av forsinkelsene.
– Vanligvis skal disse containerne ta fire uker, men nå tar det opp til fire til fem måneder å få en container fra Kina, den fjerne Østen, og det amerikanske kontinentet til Europa. Ettersom det alltid vil være temperatursvingninger, tåler ikke alle varene dette.
- Vi har opplevd at når varene ankommer norske havner er de ødelagt, de har blant annet mugg på seg, sier han.
Dermed er frø, linser, bønner, tørket frukt og nøtter veldig utsatt fordi de blir stående på kai i påvente av å få plass på båten, samt at de blir stående fast i europeiske havner.
– Konsekvensene for shipping var allerede alvorlige under pandemien. Hvor det blant annet manglet containere. Konsekvensene av krigen og sanksjonene gjør situasjonen enda mer alvorlig, sier Harlem.
Les også: Prissjokk hos Extra og Rema: – De utnytter situasjonen
Krever kjølecontainere
Utfordringene innen shipping startet allerede under korona. Han sier at de aldri før har opplevde at varer som før hadde en frakttid på tre til fire uker, nå bruker opp til fire måneder til Norge og Europa.
Som følge av forsinkelsene krever enkelte leverandører nå at kundene bruker termocontainere for å sikre varenes kvalitet ved ankomst. Men det har sin pris for handelshusene som står for frakten.
Handelshuset forteller at det er knapphet på termocontainere, og det er kostbart. En vanlig container koster 10.000 dollar, mens en termocontainer ligger på rundt 17.000 dollar.
– Leverandørene garanterer kun for lasten hvis man bruker termocontainere. Det er ingen tvil om at fattige land, som ikke har råd til dette, igjen vil bli lidende, sier Harlem.