- Jeg er veldig inspirert av det jeg ser på Instagram og andre sosiale medier. Man ser noen som har på seg noen plagg og så tenker du «det vil jeg ha også». Jeg følte en trang til å kjøpe noe hele tiden, forteller Linda Olstad til Nettavisen.
Se klipp: Shoppet på seg gigantisk gjeld: - Det er helt ekstremt:
Det er Olstad som er deltaker i denne ukens episode av Luksusfellen, som sendes onsdag kveld. I episoden som ble spilt inn i fjor høst, blir økonomene og programlederne Cecilie Tvetenstrand og Lene Drange møtt av ei jente som har hatt et enormt forbruk. Blant annet på klær.
- Du kan jo starte klesbutikk, utbryter Lene Drange i programmet når hun får se den enorme klesgarderoben Olstad har.
I programmet tipper Olstad at hun bruker 12.000 kroner i året på klær, men med 35.217 kroner bruker hun nesten tre ganger så mye.
- Vi setter ofte opp i budsjettene at man skal klare seg med 500 kroner på klær i måneden. Ifølge forbrukerinstituttet SIFO er det normale klesforbruket på rundt 1.000 kroner i måneden for ei jente på Lindas alder, forklarer Cecilie Tvetenstrand til Nettavisen.
Les også: Tesla dømt i retten - risikerer milliardutbetaling til norske elbil-eiere
Olstad fikk rask beskjed av økonomene om at her er det bare å begynne å selge unna klær og andre unødvendige ting.
- I den flytteprosessen jeg var i, så var det veldig deilig å få kvitta seg med en del. Men det var jo selvfølgelig noen plagg og sko som var vanskelig selge unna, forteller 30-åringen.
Vanskelig situasjon
Da Luksusfellen kom på besøk, stod Olstad i en veldig tøff situasjon på mer enn én måte: I tillegg til det økonomiske, sto hun midt opp i et samlivsbrudd. Dermed var hun og datteren (3) på flyttefot hjem til foreldrene hennes.
- Jeg meldte meg på Luksusfellen som en konsekvens av det samlivsbruddet. For nå var jeg alene med datteren min. Det å stå alene med inntekt samtidig som man skal passe på ei som er tre år, ble for mye. Derfor søkte jeg hjelp, informerer hun.
Les også: Mona og Kim Remi overså postkassen: - Dere står i fare for å miste huset
Tvetenstrand synes det er stort av Olstad å be om hjelp midt i den situasjonen hun var i.
- Det å stå midt i et samlivsbrudd med barn, og i tillegg rotet til økonomien, er vanskelig. Jeg synes det er tøft av Linda å be om hjelp i den perioden hun var i, forklarer forbrukerøkonomen.
Olstad forteller at selv om prosessen var tøff å stå i, så ga det også et løft.
- Det var kjempetøft. Jeg var virkelig på bunnen, men det at Luksusfellen kom for å hjelpe var et kjempeløft. Det ga meg et kick, forteller hun.
Nesten 800.000 kroner i gjeld
I tillegg til et stort forbruk hadde også Olstad opparbeidet seg en forholdsvis stor gjeld. I programmet får hun opplyst at hun har en totalt gjeld på 785.197 kroner.
- Det er helt sjukt. Det er feil å sette seg i en sånn situasjon. Det her må bli slutt, uttaler hun i programmet.
Les også: Betalte kreditt med kreditt: - Du har brukt penger som en full sjømann
Den totale gjelden er ikke så stor sammenlignet med hva andre har, men for en som ikke eier noe er det annerledes.
- Det å ha nesten 800.000 kroner i gjeld uten å eie noe, er veldig høy gjeld. Hvis du skal få innpass på boligmarkedet så må du jo ha spart inn 15 prosent egenkapital for å kvalifisere til å få boliglån, opplyser Tvetenstrand.
Gjelden inkluderer billån og studielån, men det er den usikrede gjelden med forbrukslån, kredittkort og de ubetalte regningene som gir henne en vanskelig situasjon.
Forsøkte å rydde opp selv
Olstad forsøkte å rydde opp på egenhånd i forkant av deltakelsen i Luksusfellen. Det var hun nesten i mål med, men falt fort tilbake på gamle takter med å ta nytt forbrukslån og betaling på kreditt.
- Jeg fikk det ikke så detaljert som jeg gjorde i Luksusfellen. Jeg fikk ikke den samme oversikten som jeg gjorde i programmet. Det er noe annet når du får hjelp via telefon og mail fra et kontor, begrunner Olstad.
Dermed pådro hun seg 50.000 kroner i kreditt og forbrukslån, i tillegg til ubetalte regninger på 15.000 kroner. Det har gitt henne store problemer.
- Disse kreditorene vil også trekke deg i lønn dersom de ikke får det de vil ha, forteller Lene Drange i programmet.
I programmet får Olstad tre måneder på seg til å nedbetale problemgjelden på totalt 65.000 kroner. På den måten kan hun få mulighet til å kvalifisere til boliglån i Husbanken. Med inntekt fra jobb og salg av klær og ting, klarte hun å nedbetale halvparten.
- Jeg skjønte at det ikke kom til å gå, fordi jeg ikke hadde nok verdier å selge unna. Samtidig gjorde ikke pandemien det noe enklere å få solgt unna, forteller hun.
Les også: Nobelkomitéen i trøbbel: - Innen to til tre år vil egenkapitalen være borte
Annet forbruk
Med et høyt forbruk har Olstad 28 kroner igjen på kontoen når Luksusfellen-økonomene kommer på besøk. Med én uke igjen til neste lønning og fortsatt mange regninger å betale, lurer Drange og Tvetenstrand på hvordan hun har klart seg.
- Jeg har lånt 50.000 kroner av foreldre og 30.000 kroner av eks-samboer, opplyser Olstad i programmet. Dermed har hun en privatgjeld på 80.000 kroner.
Olstad kommer fra og bor i Stange kommune i Innlandet. Hun er utdannet frisør og har jobb i en frisørsalong i Stange. I programmet forteller hun at 100 prosent stilling, men hun har fri på onsdager.
Dette får Drange til å reagere.
- Du har en 100 prosent stilling, men du jobber ikke nok. Det er du som ikke vil jobbe nok, uttaler Lene Drage.
Olstad har hatt en gjennomsnittsinntekt på 24.500 kroner i måneden de siste seks månedene. Det er inkludert tilbakebetaling på skatt, ferielønn og barnetrygd. Den egentlig inntekten er på 17.000 kroner.
Skulle hun overholdt alle forpliktelsene hun har, så mangler det 8.000 kroner. Dermed går hun 8.000 kroner i minus hver måned.
Les også: Rema 1000-sjefen går på dagen
Mat-posten er noe Cecilie Tvetenstrand ikke kunne unngå å legge merke til. For Olstad hadde kjøpt frokost og lunsj på butikken nesten hver dag.
- Det er helt unødvendig, men det er en tydelig trend at de færreste lager matpakke i dag. Det er mange matbutikker og veldig enkelt å gå inn for å dra kortet for å få seg frokost eller lunsj, påpeker Tvetenstrand.
Dagens situasjon
Etter å ha flyttet hjem til foreldrene i fjor høst, bor Olstad og datteren fortsatt hos foreldrene hennes i Stange i dag. Men hun forteller om bedring i jobbsituasjonen som frisør.
- Nå jobber jeg som frisør både i salongen og på sykehjem. Inntektene er bedre enn de var og planen er å finne bolig å leie etter sommerferien, forklarer 30-åringen.
- Hvordan går det med klesforbruket?
- Det har jeg lært meg å takle. Så nå er det stopp på. Har jeg hull i en bukse, så kan jeg kjøpe meg en, men mer er det ikke.
I programmet kommer det frem at hun har klart å selge unna slik at hun har en restsum på 33.000 av den usikrede gjelden. Den er det snart bukt med.
- Jeg blir ferdig med den 1. juni. Så planen er å søke lån hos Husbanken igjen om ett til to år, forklarer Olstad.
Kim Remi og Mona Sæterstad hadde stø kurs mot tvangssalg av bolig. Se den vanskelige situasjonen de hadde satt seg i her:
Les også: Festet på seg gjeld: - Kunne fort bruke 7.000 kroner hver gang jeg var ute på byen