*Nettavisen* Økonomi.

Shoppingboom i sommer

Ferske tall viser at norske feriepenger har fått ben å gå på. I juni handlet vi dobbelt så mye som ekspertene spådde.

05.08.05 10:28

Det er foreløpig tall fra Statistisk sentralbyrå som viser at detaljhandelen steg med 1,1 prosent på månedsbasis i juni 2005.

Ifølge TDN Finans var det på forhånd ventet en oppgang på 0,5 prosent.

Handelshopp gir renteøkning
- Det er tydelig at konsumet virkelig har tatt seg opp i sommer. Detaljhandelstallene var mye sterkere enn ventet, og også varekonsumet steg. Vi hadde ventet en korreksjon ned, som ikke kom, sier makroøkonom Anette Einarsen i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Dagens sterke tall trekker i retning av en renteøkning fra Norges Bank. Men både sterk kronekurs, stramt arbeidsmarked og lav inflasjon trekker i motsatt retning.

- Vi holder fortsatt på at Norges Bank ikke vil endre renten på neste møte. De signaliserte tydelig at de ville gå sakte frem, påpeker Einarsen.

Pusser opp og kjøper sko
I løpet av det siste året, har handelen steget med 3,8 prosent. Spesielt trekker omsetningen i spesialforretninger med omsetning av nærings- og nytelsesmidler opp, sammen med klær, sko, elektriske varer, møbler og byggevarer.

Detaljhandel utenom butikk, som blant annet omfatter postordre- og internettsalg, hadde størst økning i forhold til verdi. Stor økning i omsetningsverdi har også butikker med salg av skotøy og byggevarer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.