*Nettavisen* Økonomi.

Sier ja til oljeboring i nasjonalpark

Representantenes hus i den amerikanske kongressen sier ja til oljeboring i en stor nasjonalpark i Alaska. Det blir det garantert bråk av.

HOUSTON (TV 2 Nettavisen): Ettersom prisen på gass, bensin og fyringsolje har nådd nye rekorder i høst, har det politiske presset for å øke produksjonen av olje og gass i USA økt kraftig.

Ett brennbart spørsmål er nasjonalparken Arctic National Wildlife Refuge i Alaska. Dette området inneholder trolig store oljeforekomster, men har vært sperret for leteboring.

Nå har Representantenes hus, underhuset i den amerikanske kongressen, snudd og gått inn for leteboring.

Det skjedde, slik det ofte skjer i USA, ved at dette punktet ble bakt inn i en enorm budsjettpakke, som man enten måtte stemme for eller mot i sin helhet. Avstemmingen skjedde etter en sesjon som varte hele natt til mandag, og bare timer før representantene tar juleferie.

Flere representanter som isolert sett er mot oljeboring i nasjonalparken valgte å stemme for den samlede pakken.

Men fortsatt er det langt fra sikkert at det blir boring i nasjonalparken. Forslaget må også gjennom kongressens overhus, Senatet. Her truer demokratene med å blokkere forslaget med en av amerikansk politikks mer aparte teknikker, filibuster. Det betyr at senatorene taler så lenge at man ikke rekker å få behandlet et lovforslag.

Det kreves et flertall på 60 prosent for å avbryte en slik filibuster, og det er tvilsomt om oljevennene, som også omfatter president George W. Bush, klarer å mobilisere dette i senatet.

Skulle det faktisk bli åpnet for leteboring, vil det trolig bli kraftige protester fra miljøbevegelsen, ettersom dette blir ansett som en viktig prinsippsak.

Siden nasjonalparken ikke er kartlagt, er det usikkert hvor store olje- og gassreserver som finnes der. Enkelte anslag går på 10 milliarder fat, og de fleste regner uansett med at det er betydelig, ikke minst fordi parken ligger nær gigantfeltet Prudhoe Bay, som har vært en viktig grunn til at Alaska er blitt en oljerik delstat.

Dette feltet har produsert 13 milliarder fat siden 1997, men er nå på nedtur.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag