Gå til sidens hovedinnhold

- Sigbjørn Johnsen er på barnehagenivå

Får så ørene flagrer for ny straffeskatt.

Etter press fra Senterpartiet endrer regjeringen tollsatsen fra kroner til prosent på en rekke landbruksvarer som harde oster, enkelte kjøttsorter og lam. Det betyr at for eksempel danskproduserte oster som minner om Norvegia blir mye dyrere, og fort så dyre at det norske markedet blir uaktuelt.

Dette får den danske regjeringen til å reagere.

- Det er et riktig uheldig signal fra den norske regjeringen, sier den danske næringsministeren Pia Olsen Dyhr (Socialistisk Folkeparti), til Nettavisen NA24.

En som går enda lenger er Norges kanskje største lobbyist i EU.

- Jeg tror ikke det har gått opp for regjeringen hvilken verden det er vi lever i, hvordan den økonomiske krisen påvirker våre naboland og hvordan vi blir sett på når vi innfører slike tiltak, sier Paal Frisvold, leder av Europabevegelsen, til Nettavisen NA24.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Også Olsen Dyhr trekker frem at situasjonen i Europa er tøff, og at Norge ikke akkurat er sosiale i sin landbrukspolitikk.

- Proteksjonisme hjelper ingen og her i Europa er det økonomisk krise.

- Avstår fra slike grep
Frisvold trekker frem at også europeiske politikere har blitt fristet av proteksjonistiske tiltak for å bedre situasjonen på hjemmebane, men at de har slått slike tanker fra seg.

- Da krisen brøt ut så foreslo den daværende franske presidenten Nicolas Sarkozy å kalle hjem produksjonen av franske biler fra østeuropa. Han ble møtt med skarp motstand fordi det er felles regler for alle. Selv om krisen er svært alvorlig for fransk industri har allikevel franskmenene forholdt seg til spillereglene. Sammenligner man lønnsnivået til norske bønder og franske arbeidere som lager biler er det liten forståelse for at bøndene skal beskytte mer, sier han.

Mest lest nå:

Detaljene i de nye tiltakene blir klarlagt når regjeringen legger frem statsbudsjettet mandag 8. oktober, men allerede nå fryktes det at regjeringens endring kan gi uheldige ringvirkninger.

- Det som er kontroversielt er at man gjennom dette provoserer våre handelspartnere. Norge har formelt sett lov til å gjøre dette gjennom avtalene med EU og WTO, men våre viktigste handelspartnere som er EU, Danmark og Sverige vil neppe sette pris på dette, sier Ivar Gaasland, ved instituttet for økonomi ved universitet i Bergen, til Nettavisen NA24.

- Regjeringen kan komme til å skade hele den norske eksportnæringen mye mer enn den beskyttelsen de ønsker å gi landbruket, sier Reidar Nilsen, leder i Norges Fiskarlag, til Nettavisen NA24.

- Fiskerinæringen eksporterer sjømat for over 50 milliarder kroner i året, og om lag 95 prosent av oppfisket kvantum går til eksport. En mer proteksjonistisk handelspolitikk fra Norge vil bidra til redusert vekst i sjømatnæringen, og at fiskerinæringen må bruke omfattende ressurser på å reetablere stabile og forutsigbare handelsbetingelser med for eksempel EU, sier Reidar Nilsen.

Les mer: Slår alarm om ny norsk straffeskatt

Frisvold sier at de neppe er alene.

- Dersom fiskerinæringen er bekymret så er det også mange andre som for eksempel energi- og banknæringen som bør være det.

Tror ikke på hevn
Selv har han imidlertid liten tro på at Norge vil bli straffet.

- EU fungerer ikke slik at bare man er fobannet et sted så tar man igjen et annet sted. EU respekterer de juridiske forpliktelsene man har og der går viljen ut på å finne løsninger. Det er et møte i EØS-komiteen neste uke og da blir det spennende å høre hva reaksjonene blir.

Den erfarne lobbyisten sier at EU så langt har vært veldig velvillige med Norge.

- EU behandler derimot Norge meget generøst. Norge har lagt seg på knærne for å få komme inn i EUs byråer for mattrygghet, flysikkerhet og den nye ordningen med overvåkning av bankbransjen. Og det har de fått lov til på grunn av veldig stor velvilje.

Danskenes næringsminister truer heller ikke med reaksjoner, i hvert fall ikke i første omgang.

- Den danske regjeringen tror grunnleggende ikke på proteksjonisme. Jeg synes vi må holde sammen i denne vanskelige tiden, sier hun.

Les også disse NA24-sakene:

Vil gi dyrere mat
Den nye endringen vil også føre til dyrere utenlandsk mat.

Men det er ikke bare de utenlandske varene som trenger å bli dyrere. Også de norske matvarene kan stige i pris.

- Det vil gi en mangedobling i importkostnadene og betyr selvfølgelig at man kan øke den innenlandske prisen på ost fra Tine og Synnøve Finden, noe som vil gi bonden en høyere pris, sier Gaasland.

Også utvalget i butikkene kan bli dårligere.

Les mer: - Nå gjør han maten dyrere

Hageplante-toll
Men samtidig som Norge nå øker tollsatsene har regjeringen nylig satt sinnene i den danske regjeringen i kok av en lignende tiltak. Årsaken skyldes planten Hortensia som Norge straffer med en tollsats på 72 prosent, noe de frykter at vil ramme arbeidsplasser.

Som en konsekvens av dette har finansminister Sigbjørn Johnsen kommet med følgende svar til Pia Olsen Dyhr:

«Det er en misforståelse at Norge har økt tollsatsen på Hortensia. Norske tollmyndigheter har kun presisert hva som er stuehortensia (hydrangea macrophylla) etter tolltariffen (varenummer 06.02.9043). Tollsatsen for stuehortensia fra EU til Norge (72 prosent) er altså ikke ny, men har stått uendret i mange år. Ifølge de opplysninger jeg har innhentet tyder mye på at dette har vært praktisert feil over lengre tid slik at importørene er innrømmet tollfrihet som de ikke skulle ha hatt.

Andre arter hortensiaer, for eksempel storvokst hortensia hageplante (hydrangea aborescens/varenummer 06.02.9021) og klatrehortensia (varenummer 06.02.9099) er fremdeles tollfrie inn til Norge når plantene har opprinnelse i EU.

Jeg vil for øvrig nevne at det er mulig å importere blomster/plater tollfritt fra EU til Norge innen en verdi av 20 mill. kroner per år.»

- Det er så flaut
Dette svaret får Frisvold til å lange ut.

- Den unnskyldningen som Sigbjørn Johnsen kommer med er på barnehagenivå, makan til ansvarsfraskrivelse. At regjeringen tørr å bruke en sånn unnskyldning, det er så flaut, sier han.

Les også Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrums kommentar: 72 prosent toll på blomster

Frisvold peker på at den norske regjeringen har fått flere skudd for baugen den senere tid.

Her trekker han frem situasjonen som oppstod da Hellas i mars ble enige om en gjeldssanering med privateinvestorene som hadde lånt landet penger. Til sammen aksepterte disse å slette rett over 100 milliarder euro, 745 milliarder kroner etter dagens kurs, noe som var den største restruktureringen i historien.

- Du må ikke tro at europeiske politikere har glemt at Statens pensjonsfond - Utland stemte mot å redusere gjelden til Hellas. Som eneste private investor stemte Norge mot å hjelpe middelhavslandene ut av krisen. Så vi har ikke akkurat politisk godvilje, poengterer Frisvold.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken