- Vi får høre at nå har dere forurenset i over 30 år, og at nå er det nok. Det er rett og slett leit å høre på. Det er fantastisk mange flinke folk i denne bransjen som har skapt så mye for nasjonen. Vi føler oss tråkket på, sier Kristian Enoksen, oljearbeider i KCA Deutag.
Den norske oljebransjen er under press. Det føles i alle fall sånn for mange oljearbeidere, som føler seg urettmessig trukket inn i den norske klimadebatten. Flere og flere har oppdatert profilbildet sitt på Facebook med filteret «stolt oljearbeider».
- Først og fremst tror jeg oljeskam-saken er et svar på at vi som oljearbeidere føler at dette er litt urettferdig, sier Eirik Birkeland, oljearbeider og hovedtillitsvalgt i ConocoPhilips Norge.
Les mer: Norsk oljegründer ut mot oljeskam: - Mange må lese seg opp
Snart pensjonist - og veldig stolt
Oljearbeiderne Nettavisen Økonomi har vært i kontakt med sier de føler seg svartmalt, og flere sier de har merket et stemningsskifte i befolkningen.
Miljøpartiet De Grønne (MDG) gjorde sitt beste valg noensinne denne måneden. I takketalen på valgnatten sa førstekandidat i Oslo, Lan Marie Berg, at oljelobbyen «skjelver» etter brakvalget fordi «tiden da det var greit på å ødelegge fremtida vår snart er forbi». Partiet har programfestet å fase ut norsk oljeproduksjon i løpet av 15 år, men møter kraftig motbør fra oljebransjen.
Men MDG er ikke alene, og når flere av de etablerte partiene, samt syv av ni ungdomspartier, sier at de vil stanse nye tildelinger av områder til oljeindustrien, føler mange av oljearbeiderne en trang til å si ifra.
Les også: Oljetopper langer ut mot Lan Marie Berg: - Ekstremistsynspunkt
- Det har skjedd en endring der noen påfører oss som jobber i oljebransjen skam. For få år siden følte vi at vi uten problemer kunne være stolte av det vi drev med, men dette har snudd helt. Folk må vite at det ikke er oljearbeiderne som legger premissene for verdens energibehov. Vi gjør det beste vi kan ut ifra der vi er, sier Birkeland.
Kenneth Drageide, bore- og vedlikeholdsoperatør og tillitsvalgt i Seadrill, mener mange politikere er trangsynte.
- I stedet for å tenke enten/eller, må vi jobbe parallelt med å få inn oljeinntekter og å investere i grønn teknologi. Det blir som å sage av greina vi sitter på hvis vi stenger oljekranene, sier Drageide, og minner om at Equinor ikke kunne investert i havvind uten inntektene fra olje og gass.
ROV-operatør Gunnar Helleland er offshore når Nettavisen Økonomi får tak i ham. Etter mange år i bransjen er dette et av Hellelands siste år i «oljå».
- Jeg kommer til å pensjonere meg som en stolt oljearbeider. Vi har bidratt til det norske samfunnet betydelig, vil jeg påstå. Gjennom oljeproduksjon og skatteinntekter, sier Helleland.
Les mer: Greta Thunberg ord for ord. Hva er fakta og hva er feil?
Hører om oljeunger som blir plaget
Helleland maner voksne til å tenke seg om før de karakteriserer oljebransjen som «skitten». Etter 40 år i oljebransjen sier Helleland at det er tungt å høre at barn med foreldre i oljebransjen får høre at foreldrene «forsøpler» verden.
- Mange får kommentarer. Oljebransjen blir nok diskutert rundt middagsbordet og forskjellige plasser, og ungene plukker jo opp veldig mye. Små gryter har også ører, er det et ordtak som heter, sier Helleland.
- Men er det ikke bra at barn og ungdom engasjerer seg og deltar i klimastreik?
De har sikkert noen gode argumenter, men vi kan ikke kutte ut og avslutte produksjonen over natten. Det burde miljøbevegelsen vite også, sier Helleland.
KCA Deutag-arbeider Enoksen mener samfunnsdebatten stopper unge til å søke seg mot oljebransjen.
- Vi opplever jo at elever som kunne tenkt seg å ta yrkesrettede fag inn mot olje- og gassbransjen rett og slett lar være fordi bransjen er «skitten». Det synes jeg er forferdelig leit å høre, sier Enoksen.
Les mer: Greta Thunberg angriper haterne på Facebook
