Gå til sidens hovedinnhold

- Sinnssykt bra, Gjedrem!

Kronekursen fortsetter å rase fredag. Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank bøyer seg i støvet og gratulerer sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Kursen på norske kroner raste til 8,73 mot euro fredag formiddag, og selv de mest garvede valutaanalytikerne står på sidelinja og måper. Ingen hadde spådd at krona kunne falle så lavt. Kronesvekkelsen skjøt fart da sentralbanksjef Svein Gjedrem overraskende kuttet den norske styringsrenta i desember.

- Sinnssykt bra, Svein, lyder beskjeden fra Frank Jullum til sentralbanksjefen.

Spekulantene slipper taket

Jullum medgir at han var usikker på om Svein Gjedrem turte å kutte renta nok en gang på rentemøtet i desember. Et stadig hetere boligmarked og en tiltagende kjøpefest gjør at mange frykter en saftig baksmell når resten av økonomien kommer etter. Men sjeføkonomen i Fokus Bank mener Svein Gjedrem gjorde det eneste riktige.

- Inntil videre er det bare å gratulere Norges Bank. Det ser ut til at markedsaktørene nå slipper taket i den norske krona, sier han.

Frykter at krona tar revansj

Jullum mener kronesvekkelsen er gunstig for norsk økonomi, men frykter at krona snart kommer tilbake som en boomerang.

- Vi mener at norsk økonomi vil utvikle seg positivt og betydelig bedre enn eurolandene gjennom 2004. Vekstindikatorene vil derfor neppe gi støtte til en ytterligere svekkelse av norske kroner mot euro gjennom en kapitalstrøm ut av Norge, framholder sjeføkonomen.

Jullum utelukker ikke at krona kan falle videre fram mot neste rentemøte 28. januar, og spår store svingninger i kronekursen de kommende ukene.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot