Snart går fristen for å søke høyere utdanning til høsten ut. Selv om verden er kaotisk og fremtiden synes usikker, er mulighetene mange. Nettavisen snakker med kjente fjes med ulik bakgrunn om hva de tenkte om karrierevalg i ung alder - og hva de tror er lurt å studere nå.
Siri Kalvig
Alder: 50
Sivilstatus: Gift, tre barn.
Utdanning: Doktorgrad i offshore vindteknologi ved UiS. Mastergrad i meteorologi ved UiB. Noen fag fra UiO og London Business School i tillegg.
Jobb: Nysnø Klimainvesteringer, administrerende direktør.
Tidligere jobber: Værmelder på TV 2, gründer av StormGeo, engleinvestor i flere oppstartsselskaper og leder for Forskningsnettverket for miljøvennlig energi ved UiS og IRIS (blant annet...)
Da Siri Kalvig sluttet på Stavanger Katedralskole i 1989, hadde hun ikke peiling på hva hun skulle studere eller hva hun skulle bli. I tiårene som fulgte, skulle hun kjent over hele landet som værmelder på TV 2, gründer av kjempesuksessen Storm Weather Senter og direktør for Nysnø Klimainvesteringer.
Men veien dit var fylt av nysgjerrighet, kreativitet og et ønske om å uttrykke seg. Kalvig rakk å jobbe som assistent for en kunstmaler, ta friår, prøve seg som danser, og spille i kortfilm før hun peilet seg ut en tydelig retning.
– Etter hvert materialiserte det seg en slags plan da jeg gikk i retning astrofysikk. Jeg ville jobbe med de store spørsmålene. Mest fordi jeg var veldig nysgjerrig, og litt fordi jeg var veldig dårlig i språk og norsk. Det handler om å finne glede i noe du mestrer, sier Kalvig og fortsetter:
– Nå som jeg har passert 50, ser jeg jo at det ene ledet til det andre i form av interesser, kontakter og miljøer jeg jobbet i.
I sin nåværende jobb får hun bruk for alt hun har lært hittil i karrieren i form av teknologikunnskap fra studiene, medieerfaring fra TV 2, gründerkunnskap fra Stormgeo og finanserfaring fra egne investeringer.
– Jeg har alltid tatt valg med hjerte og samvittighet, i stedet for å bare følge pengene. Karrieren min er et resultat av noe jeg synes har vært meningsfullt og et ønske om å bidra til noe positivt i den store sammenhengen, sier Kalvig.
Les mer: Norsk banebrytende klimateknologi lager matjord av ørkensand - nå vil Desert Control på børs
Vanvittig gründersuksess
– Hva er det smarteste du har gjort i karrieren?
– Det er mange ting jeg er fornøyd med. At jeg turte å søke på jobb i TV 2 og at jeg satset innsats og penger i å starte StormGeo er nok det lureste. Det har blitt en verdenssuksess, og har kastet av seg i både penger, nye initiativer og ideer. Og så var det en fantastisk erfaring å ha med seg videre, selvfølgelig, sier Kalvig.
Som 26-åring satset hun 95.000 kroner og startet opp værtjenesten Storm sammen med TV 2. Plutselig kunne bedrifter innen vannkraft og oljebransjen følge været tettere enn noensinne og ta beslutninger basert på varslene fra Kalvigs innovasjon.
Hun solgte mesteparten av aksjene sine for 15 millioner kroner i 2011, og fikk en tilsvarende kjempegevinst da det svenske oppkjøpsselskapet EQT kjøpte selskapet for 1,5 milliarder kroner i 2014. Med disse midlene kunne hun bli en aktiv investor med sitt eget private investeringsselskap, Orkan Invest.
Selv om Kalvig regner StormGeo som det lureste hun har gjort, er hun mest stolt av noe helt annet - nemlig bøkene hun har skrevet og doktoravhandlingen hun fullførte i 2014. Lenge slet hun med det skriftlige, og var faktisk nær ved å stryke i nynorsk på videregående. Men gjennom jobben i TV 2 og StormGeo, samt de daglige værmeldingene på baksiden av VG, bygde hun språklig selvtillit.
– Veilederen min på UiB, professor Yngvar Gjessing, rettet utkastene mine til hovedfagsoppgaven, og var svært nøye i tilbakemeldingene. Den dag i dag tenker jeg på ham når jeg skriver, og da spesielt at tall til og med tolv må skrives med bokstaver, sier Kalvig humrende.
– Hva er det dummeste du har gjort, da?
– Her er det vanskelig å peke på én konkret hendelse eller handling, men det har vært ganger jeg har kjent i magen at noe har vært feil. Spesielt de gangene der jeg ikke har hørt på min egen magefølelse, og tenkt at «nå har jeg analysert det, så da er det greit». Det handler om å erkjenne at noen ting kan man fornemme at er galt selv om det logisk og analytisk virker riktig. Jeg har lært at jeg må dobbeltsjekke og stå inne for arbeidet mitt både analytisk og følelsesmessig før jeg leverer det fra meg, sier Kalvig.
Les også: Eksperter mener grepet til Anders (40) kan løse klimakrisen: Nå har han fått Microsoft på laget
Dette ville hun studert i dag
Hadde Kalvig gått i en annen retning dersom hun hadde vært 19 år og skulle søke på høyere utdanning for første gang innen fristen 15. april? Sannsynligvis ikke. Hun vanket i mange år på Geofysisk institutt i Bergen i 1990-årene, og ville nok valgt samme retning i dag.
– Det er ferdigheter som blir viktigere og viktigere fremover innen fornybar energi for å forstå strømningene i både havet og atmosfæren. Det handler om å forstå prosessene, og fornybar energi er i bunn og grunn varmetransport og strømninger, sier Kalvig.
Hun trekker også fram datavitenskap og programmering som viktigere og viktigere, også innen hennes bransje. Men i bunn og grunn gjelder det å følge egne interesser, mener Nysnø-direktøren.
– Det handler om å ikke bli snøblind av alle valgene du har som ungdom i dag. Framtidens yrker vil være tverrfaglige uansett hva du studerer og jobber med. Vanskelige problemer krever tverrfaglig kompetanse, enten det er hjerneforskning og maskinlæring eller biologi og fornybar energi, sier Kalvig og fortsetter:
– Det er ikke så viktig hva du studerer, men at du studerer. Å tenke logisk og kunne skrive er helt nødvendige egenskaper.
– Hva må du kunne for å ta over jobben din eller få jobb i Nysnø?
– Så langt har vi ansatt flinke folk med variert bakgrunn innen finans og teknologi. Du må ha interesse for investeringer, og gjerne praktiske erfaringer fra finans - enten fra jobb eller privat. Jeg vil gjerne ha flere damer inn i finans, så hvis du er ung kvinne - les dette nøye, sier Kalvig.
Les også: Mark Mobius er en av verdens største investorlegender. Her er hans aksjeråd for 2021