*Nettavisen* Økonomi.

Sissener fikk krisen midt i trynet - tapte stort på renter og aksjer

Aksjemegler Jan Petter Sissener.

STYGGE SMELLER FOR SISSENER: Men markedet var grusomt i mars, uansett om man satt med aksjer eller kredittobligasjoner. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Jan Petter Sisseners to fond tapte mye penger i mars i et marked som var møkkadårlig.

Sissener forvalter to fond, Canopus, som kan plassere midlene både i bankinnskudd, derivater, obligasjoner og aksjer, og et høyrentefond (se lenger ned).

Canopus-fondet tapte 6,9 prosent av verdien i mars og er hittil i år ned 17,3 prosent. Den svake avkastningen i mars kom i en måned der de største selskapene på Oslo Børs falt med over 13 prosent, amerikanske S&P 500-indeksen med over 12 prosent.

I månedsrapporten til Canopus skriver Sissener at det viktigste i forvaltningen av Sissener Canopus har vært å beskytte fondet mot nedsiderisiko, altså et stort børsfall. Det er gjort ved at fondet på de aller verste dagene i mars hadde en såkalt shorteksponering på 20 prosent.

Les også: Sissener med brannfakkel - slik vil han redde aksjemarkedet

Tjente på børsfall

Å ligge short i en aksje vil si at fondet tjener på store børsfall, du tror enkeltaksjer eller indekser kan falle i verdi. Shorting av enkeltaksjer er en viktig del av risikostyringen i Canopus.

Canopus lå blant annet short i velkjente amerikanske selskaper som McDonald’s, Hilton Worldwide Holding og Disney. Disse aksjene falt mellom 15 og 30 prosent, så det bidro positivt til avkastningen.

Verstingen i mars kom fra aksjeposten i Storebrand, en aksje som falt med hele 29,7 prosent i mars. Her var posisjonen long, man tjener på verdistigning. I tillegg tapte Canopus-fondet mye på oljserviceselskapet Subsea 7, som var ned hele 40 prosent i foregående måned.

Det står ingenting i rapporten om Tesla, som Sissener har tapt mye på, men der det senere er tatt en gevinst. Sissener tror overhodet ikke på elbilprodusenten og har veddet på et stor kursfall, som har dekket inn en del av tapet.

Les også: Folk strømmer til kryptobørsene - eksperten er ikke i tvil om hva han ville satset på (+)

Stygg smell

Sisseners sønn Philippe forvalter høyrentefondet Sissener Corporate Bond Fund, som investerer i selskapsobligasjoner med høy risiko. Og dette fondet fikk en smell på hele 11,7 prosent i mars, som sendte årsavkastningen ned i -11,2 prosent.

Mars måned ble den dårligste måneden for det nordiske høyrentemarkedet noensinne. Dette markedet har ifølge månedsrapporten aldri falt så mye over så kort tid som det gjorde de tre første ukene av mars.

Men til tross for en smell på 11,7 prosent, var dette et veldig godt resultat sammenliknet med tilsvarende fond. Enkelte høyrentefond falt over dobbelt så mye i et marked der det nesten ikke forekommer kjøp og salg av obligasjoner.

Les også: På tide å kutte i bistandsbudsjettet

Dårlig likviditet

Obligasjonskursene dyttes ned av mangel på likviditet, altså liten omsetning. Det mener Sissener senker kursene mer enn underliggende fundamentale forhold for selskapene. Holberg Fondene mener for øvrig det samme om deres høyrentefond.

Sisseners høyrentefond har dessuten en stor andel obligasjonslån i utenlandsk valuta. Disse investeringene må valutasikres, men da krever bankene at fondet må ha mye kontanter for å dekke inn marginkrav på valutakontrakter. I midten av mars stod nesten 20 prosent av fondet i kontanter som sikkerhet hos bankene.

Sissener er ikke redd for de lave obligasjonskursene i seg selv. Historisk har det ifølge månedsrapporten alltid lønnet seg å kjøpe høyrentefond når underkursene og risikopåslaget er så stort som nå.

Flere av selskapsobligasjonene i det norske markedet handles til 60 og 70 prosent av pålydende. Det kan gi en svært god avkastning hvis selskapene klarer å betjene gjelden, som i praksis betyr at kursen havner på 100 til slutt.

I dagens marked kjøper man obligasjoner med 30-40 prosent rabatt, i tillegg kommer den løpende renteavkastningen, den såkalte kupongrenten.

Les også: Dette er koronatiltakene som Erna kan endre etter påske

I koma

Hva så med koronaviruset og fremtidsutsiktene? Sissener skriver i Canopus-rapporten at den globale økonomien er lagt i kunstig koma for å forhindre spredning av COVID-19.

Men aksjemarkedet er en diskonteringsmaskin, det vil si markedet et godt stykke i forveien tar inn over seg hva det forventer vil skje fremover.

Sissener tror aksjemarkedet vil fokusere på de gigantiske stimulansepakkene, både pengepolitiske- og finanspolitiske pakker. Disse pakkene kommer for å beskytte husholdninger og bedrifter og sikre økonomisk vekst.

Jakter avkastning

Rentenivået vil forbli lavt lenge. Det senker kravet til avkastning når investorene skal se på den fremtidig inntjeningen til selskapet. I tillegg tror Sissener at det flyter kapital inn i aksjemarkedet på jakt etter avkastning.

«Når dette skjer, skal vi være klare til å ta på risiko i Canopus», heter det i rapporten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.