En stor del av statens oppgave i finansmarkedene er å beskytte forbrukere fra å bli lurt og miste pengene. Men nå tar Forbrukerrådet et ekstra steg. I samarbeid med miljøorganisasjonen Fremtiden i våre hender, har de utviklet en «etisk pensjonsguide».

Grunnen er regelendringen som gjør at 1,5 millioner nordmenn får styring over egen pensjonskonto. I guiden rangerer de ulike pensjonsfond om de oppfyller etiske krav. Øverst på listen står klimaendringer, som fondene også scorer dårligst på.

Les mer: MDG går dør til dør på velgerjakt midt i pandemien: – Veldig alvorlig

– Ekstrem religiøs organisasjon

Alle de pensjonsfondene hos de fire store leverandørene har også egne etiske regelverk. I tillegg er det mange som følger oljefondets etiske regler, som også ligger i verdenstoppen, og har fått kritikk for å være for strenge.

– Jeg synes dette virker veldig rart, sier investor Jan Petter Sissener til Nettavisen.

Han har ingen intensjon om å følge noen investeringsråd fra Fremtiden i våre hender.

– Jeg skal ikke ta noen investeringsråd fra dem, det jeg kan jeg love deg. De sier de skal jobbe for det etiske og miljøvennlige - men de er mest av alt politiske, sier Sissener.

Les også: Nytt kostholdsprogram skal få ned kjøttforbruket: – Statsstøttet indoktrinering

Storinvestoren mener staten heller burde bruke energi og tid på å sikre at forbrukerne ikke blir lurt. Det viktigste for pensjonen burde være avkastningen, mener han og påpeker at de største aktørene i Norge har veldig strenge etiske regler.

– Jeg er i sterk tvil om dette er den riktige tilnærmingen. Fremtiden i våre hender er en ekstrem religiøs organisasjon. De har ikke noe spesiell kompetanse på dette området, sier han.

Les mer: Ordfører raser mot elbil-tvang: – Skaper en usikkerhet vi ikke har råd til

Sissener mener det er gode grunner til å gjøre grønne investeringer. Men han mener det er altfor mange som jager forholdsvis få gode investeringsobjekter.

– Man ønsker å politiske presse investeringene over på grønt. Men du kan ikke få alle pengene til å jage de samme investeringene samtidig. Fordi det er ikke tilstrekkelig med investeringsobjekter. Da blir marginene helt borte, og lønnsomheten forsvinner. Vi frykter at dette er boblete, sier han.

Les også: Kraftig avgiftsøkning gir prissjokk på bensin og diesel: – Helt uakseptabelt

– Hvilke etiske regler følger dere?

– Vi følger KLP og Norges Bank (oljefondet). Hvis de har noen på nei-listen så har vi ikke dem av prinsipp.

Artikkelen fortsetter etter målingen.

– Ikke overrasket

Leder Anja Bakken Riise i Fremtiden i våre hender er ikke overrasket over Sisseners kommentarer.

– Nå har vel aldri Sissener gått i front for fremtidsrettede, bærekraftige investeringer, så at han kommer med slike bakstreverske sleivspark, kommer ikke akkurat som noen overraskelse, sier hun til Nettavisen.

Les mer: Gigantisk klimaplan, men regjeringen har ikke peiling på kostnadene: – Skremmende

Hun mener at det er stor etterspørsel etter hvordan nordmenn kan kombinere avkastning og etikk.

– Heldigvis er mange nordmenn langt mer progressive enn Sissener, sier Bakken Riise.

Forbrukerrådet sier det var en enkelt å komme frem til at Fremtiden i våre hender burde samarbeide med dem om den nye etiske guiden.

– Framtiden i våre hender er en forbrukerorganisasjon med kompetanse på samfunnsansvar, etikk og bærekraft. Det var derfor ikke så vanskelig for oss å konkludere med at det ville være lurt å samarbeide med dem om Etisk bankguide i 2015 og Etisk Pensjonsguide som vi lanserte nå i januar, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

– Og på hvilken måte beskytter dette forbrukerne?

– Mange forbrukere er opptatte av virksomheters samfunnsansvar, etikk og bærekraft. Etisk handel har tidligere tallfestet at andelen «Etiske forbrukere» til å utgjøre 29% av norske forbrukerne. Det er god grunn til å anta at det engasjementet også gjelder bank og pensjon. For å sikre at forbrukerne har et relevant sammenligningsgrunnlag har Forbrukerrådet samarbeidet med Fremtiden i våre hender for å lage en etisk pensjonsguide. Gjennomgående viser guiden at norske pensjonsselskaper er gode på etikk og har sterke interne retningslinjer, sier han.

Les: Enkelt grep kan gi deg nesten 30 prosent mer i pensjon