Forvaltningsselskapet Sissener avholdt nylig et digitalt vårseminar for sine kunder. Der fyrte Jan Petter Sissener som vanlig løs mot rødgrønne politikere, og han advarte mot regjeringsskifte til høsten. Om utsiktene for aksjemarkedet, sa Sissener blant annet:

- Dessverre er det alltid skyer i horisonten. Den verste skyen vi har lokalt i Norge, er utsiktene til en rødgrønn regjering. Det kommer til å være fullstendig ødeleggende for norsk næringsliv og hvordan vi skal bygge opp det hvis de virkelig skal øke formuesskatten betydelig og fjerne rabattfradraget på aksjer.

På spørsmål fra Nettavisen om han virkelig mener at et rødgrønn regjering er den største lokale trusselen mot aksjemarkedet, svarer han:

Les også: Det haster, Erna: Mange har allerede begynt å se seg om etter flyttebyrå

Spiser opp

- Ja, jeg mener det. En regjering med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV vil med sine ambisjoner om å heve formuesskatten og arveavgiften.

- Hva betyr et SV med eller utenfor en rødgrønn regjering?

- Jeg tror at hvis Arbeiderpartiet slipper å se til venstre, får vi en vesentlig mer næringslivsvennlig politikk. Jeg tror på en mindretallsregjering etter valget og holder sannsynligheten for 70-30 for en regjering bestående av Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

- SV er en katastrofe for norsk økonomi, det samme er MDG. De skal endre alt i verdens beste land, men ingen har noe å putte pengene i, svarer Sissener. Som den andre saken viser, får Sissener kraftig svar på tiltale fra SV og de andre partiene han går til angrep mot.

Uttalelsen får SV-leder Audun Lysbakken til å slå knallhardt tilbake:

Les også: Feil partnerbytte, Sissener

Levende reklameplakat

- Jeg setter stor pris på jobben Sissener gjør som levende reklameplakat for SV. Hver gang han kommer med disse ville angrepene minner han folk om at forskjellene i Norge har blitt for store og at SV er partiet som vil gjøre noe med det, sier Lysbakken til Nettavisen.

Han synes ikke synd på de rike i Norge. Lysbakken mener at sammenlignet med andre vestlige land, skattlegges ikke kapital veldig høyt i Norge. Norsk økonomi vil ha godt av mer rettferdig fordeling.

- Det er ikke overklassens tur nå, det er de som har tapt mest under pandemien, som skal prioriteres. Vi snakker om de arbeidsløse og arbeidsfolk i de mest utsatte bransjene som reiseliv og butikker, de som har tatt tunge ekstra tak i helse og skole og barn og unge.

Oljeboble

Energipolitisk talsmann Ask Ibsen Lindal i MDG sier til Nettavisen at Sissener «kan ta seg en bolle».

- Det kommer ikke som en bombe at Sissener kommer med slike utsagn. Han er vel en av de aller siste man får halt ut av oljebobla og den helt urealistiske utopien om at det vil eksistere et olje- og gassmarked i en verden som når klimamålene.

Lindal mener det er helt opplagt hvilken vei det går, og vi har allerede mange tapte år bak oss i omstillingen til nye næringer.

- MDG har sterk tro på omstillingsevnen i norsk økonomi, og allerede nå ser vi en økt etterspørsel etter kompetanse innen nye næringer, som blant annet batteriproduksjon og offshore havvind. Det er en etterspørsel som vil tilta kraftig i årene framover.

- Da kan vi ikke fortsette som nå, og låse alle de dyktigste folka vår til gårsdagens, fossilbaserte næringsliv, sier Lindal.

Les også: MDG kan ta storeslem - her er ti av dem

Garantist

Han mener MDG er garantisten for en omstilling som både sikrer at vi når klimamålene. Norge må ikke havne fullstendig i bakleksa i konkurransen om å utvikle de nye, grønne næringene.

- Jeg trodde Sissener hadde endret mening etter å ha gått på smell etter smell i sine veddemål om at grønne aksjer skulle falle i verdi på børsen. Men enkelte lever i en så brutal fornektelse at det er fåfengt å prøve og hale de ut av den, slår Lindal tilbake mot MDG-angrepet.

Sissener eksemplifiserer sin kritikk med at du sitter på en kjempeidé og vil starte et nytt Tesla i Norge uten noe særlig kapitaltilgang.

Jobber hardere

Han sier formuesskatten med forslaget om økt formuesskatt fra de rødgrønne vil spise 1,84 prosent av avkastningskravet etter en utbytteskatt på 32 prosent.

- Rett over grensen kan du starte uten arveavgift, uten formuesskatt og et enda lavere nominelt rentenivå. Jeg har ikke sjekket på en stund, men jeg har en mistanke om at svensker også jobber en god del mer enn nordmenn, sier Sissener.

Finanspolitisk talsperson Eigil Knutsen i Arbeiderpartiet sier Sisseners form for skremselspropaganda kommer fra personer som selv ikke vil betale skatt. Den må tas med mange klyper salt.

Les også: Stortinget kan bli snudd på hodet: - Ligger rekordsterkt an

Uten dokumentasjon

- Høyre har i åtte år prøvd å dokumentere negative effekter av formuesskatten uten å lykkes. De har sågar måttet fornekte forskning som sier det motsatte. Jobbskapingen var høy under Stoltenberg-II regjeringen, så Sissener må ta et ekstra blikk på historikken før han kommer med slike villfarelser, sier Knutsen.

Han mener Norge har store muligheter til å øke eksporten innenfor eksempelvis maritim industri, mineraler og reiseliv.

Knutsen hevder Høyre-regjeringen har imidlertid vært helt uinteressert i å utvikle eksportvirkemidler som er konkurransedyktige sammenlignet med landene rundt oss. De har heller ikke villet stille opp med kapital der det kan utløse private investeringer.

- Et stadig økende handelsunderskudd fra fastlandet under dagens Høyre-regjering er tydeligvis noe Sissener er fornøyd med. Arbeiderpartiet har større ambisjoner for verdiskaping i Norge, sier Knutsen.

Ingen tro

Sissener hevder ingen av våre partier har kommet med det han mener er en bærekraftig næringspolitikk.

- Støre sier vi skal bli verdensmester i grønne skiftet, men hva skal vi eksportere? spør Sissener retorisk.

- Satse på batterifabrikker, foreslår Nettavisen.

- Men vi har ingen råvarematerialer til det, og det blir høye fraktkostnader. Jeg har ikke tro på det.

Presses ut

- Hva frykter du mest ved et regjeringsskifte?

- Det er økte skatter, som økt formuesskatter, fordi det forringer norske bedrifter i en internasjonal konkurranse. Norske eiere må bruke bortimot 30 prosent av normalavkastningen for å betale formuesskatten. Etter hvert vil konkurransen hive dem ut av markedet, fordi konkurrentene har vesentlig mer tilgjengelig kapital.

- Du sa også på seminaret at det er positivt med hemningsløs bruk av penger, det vil vel fortsette med en rødgrønn regjering?

- Pengebruken kommer til å vedvare, for vi skal jo bli grønne. Vi dytter CO2 ned i bakken og tror man har spart verden for utslipp, men det er bare tull, for utslippene tyter opp igjen et annet sted. Vi kommer til å bruke penger vi ikke har, og det tror jeg er en vedvarende prosess.

Pisse i buksa

- Det er å pisse i buksa når man fryser, det blir iskaldt etterpå. Det hemningsløse forbruket av penger, hva skal nordmenn jobbe med om 10 og 20 år? spør Sissener igjen retorisk.

Det grønne skiftet vil ifølge Sissener føre til høyere skatter.

- De grønnvaskede politikerne i Europa har sagt vi skal bli karbonnøytrale innen 2050. Det betyr betydelige skatter på næringslivet og vil være inflasjonsdrivende

Han sier at ja, Norge har billig kraft og verdens høyeste utdannede befolkning. Samtidig må vi importere folk til serveringsbransjen og til å plukke grønnsaker. Og Sissener vil gjerne se at det blir færre fattige i Norge hvis det blir færre rike.