Kjell Inge Røkke melder mandag at han flytter til Sveits.

– Et krevende valg er tatt. Jeg har flyttet fra Asker til Lugano i Sveits. Min kapital skal fortsatt arbeide i Norge. Familieselskapet TRG og børsnoterte Aker fortsetter som før med norsk forankring for kunnskapsdrevet industriutvikling med verden som marked, skriver Aker-eier Kjell Inge Røkke i et brev.

Dette er Røkkes nye hjemby

Overrasket

Dette reagerer Ap-topp Hadia Tajik på.

– Jeg må innrømme at denne nyheten overrasket meg. Kjell Inge Røkke er Norges rikeste mann, og annonserer nå at han er ferdig som bidragsyter til det norske fellesskapet. Et fellesskap og et samfunn som har bidratt med sitt til Røkkes karriere og formue, sier Tajik til Nettavisen.

– Han bestemmer selvsagt selv hvor han vil bosette seg, men dette aktualiserer definitivt debatten om regelverket rundt skattefri realisering av kapitalgevinster etter 5 år i utlandet, legger hun til.

– Norge vil klare seg fint uten Røkke

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke imponert over Røkkes grep.

– At Norges 8. rikeste mann synes han må flytte til Sveits for å spare penger, samtidig som stadig flere nordmenn står i kø for matutdeling, er et kvalmende bilde på forskjells-Norge, sier Moxnes i en e-post.

– Kjell Inge Røkke har selv sagt at «Har du tjent mye penger, utover en viss mengde, er det ikke dine lenger. Det er samfunnsskapt. Du er et produkt av samfunnet.» Det virker ikke som Røkke etterlever dette selv når han nå melder flytting til Sveits.

Moxnes mener også Røkke bør åpne lommeboka.

– Hvis Røkke var enig med Røkke i at rikdommen hans er samfunnsskapt, burde han også betalt noe av den tilbake over skatteseddelen.

Samtidig mener han at Norge ikke trenger Røkke.

– Heldigvis er det ikke sånn at et et samfunn trenger milliardærene, det er milliardærene som trenger alle oss andre. Norge vil klare seg fint uten Røkke. Han tar verken med seg verftene eller oljen til Sveits, sier Rødt-lederen.

Rødt mener de rikeste bør bidra mer til fellesskapet.

– Det er viktig at Norge ikke lar seg holde som gisler av milliardærer som truer med kapitalflukt. Hvis vi setter ned skattene for å hindre at folk som Røkke flytter, så bidrar vi til et kappløp mot bunnen i skattepolitikken.

I stedet må vi jobbe internasjonalt for bedre formuebeskatning, og innføre en exitskatt slik at kapitalister som har tjent seg rike på norske ressurser ikke kan stikke av fra skatteregningen, legger han til.

Røkkes presserådgiver Rolf Nereng gir følgende kommentar til utspillet fra Rødt:

– Uansett hva andre måtte mene, har Røkke ingen ytterligere kommentarer nå, utover den fyldige redegjørelsen som er gjort offentlig tilgjengelig, sier Nereng til Nettavisen.

Hans skaperevne forsvinner

Investor Jan Petter Sissener synes nyheten er svært trist for Norge.

– Hans skaperevne forsvinner, sier Sissener til Nettavisen og legger til at Røkke har bidratt med innovasjon og arbeidsplasser i Norge.

Sissener mener næringslivet bidrag ikke blir satt pris på i Norge.

– Samfunnet bygges opp til å hate folk som får det til i næringslivet.

I tillegg spår investoren at flere rikinger i Norge vil følge Røkkes fotspor.