ARENDAL (Nettavisen Økonomi): Torsdag er det rentemøte i Norges Bank, men det er et såkalt mellommøte. Norges Bank kommer ikke til å røre styringsrenten da, men det kan komme noen nye signaler før det viktige rentemøtet 23. september. Da kommer det ny pengepolitisk rapport med nye prognoser for norsk økonomi.

På rentemøtet i juni var Norges Bank klar på at styringsrenten mest sannsynlig ville bli hevet i september. En slik økning er også med hundre prosent sannsynlighet priset inn av rentemarkedet. Norges Bank går svært sjelden mot markedsforventningene.

- Jeg tror ikke på noen nye signaler, men de kommer til å være tydeligere. Hvis de ikke hever i september, må de si det nå, ellers blir det et stort sjokk. Men jeg tror de kanskje presiserer enda tydeligere at de hever i september, for at det ikke er noen tvil.

Les også: Stadig flere har råd til egen bolig fordi rentene er rekordlave

Veldig liten sannsynlighet

- Det er nå de har sjansen hvis de har andre tanker i september, men det tror jeg ikke. Det er veldig liten sannsynlighet. Jeg tror heller bare de gjentar at september er «done deal», og at man må forvente en gradvis renteoppgang etter det også, sier Olav Chen, som leder taktisk allokering i Storebrand til Nettavisen Økonomi.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets tror heller ikke Norges Bank vil si noe nytt torsdag. Han mener at det ikke har skjedd noe i norsk eller internasjonal økonomi siden rentemøtet i juni om at det sentralbanken sa da ikke holder lenger.

- Men hvis de tror de ikke skal øke i september, må de gi beskjed om det nå. Hvis ikke, vil det være et kjempeavvik mellom forventningene som er skapt og realitetene. De må justere seg selv inn hvis de ikke skal heve.

Les også: Ferskt rentebarometer: Her er de beste boliglånsrentene

Helt utenkelig

- Det kan skje ting mellom nå og møtet i september som gjør at de ikke hever, men det er helt utenkelig at de nå sier at de bakker ut av renteøkninger, sier sjeføkonomen.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen har i lang tid vært skeptisk til renteøkninger og håper Norges Bank avventer. Men han er også enig i at det må komme noen nye signaler nå hvis Norges Bank ikke gjør noe i neste måned.

- Faren er at de er litt for raske på avtrekkeren, og i dagens situasjon er det virkelig ingen grunn til å gjøre noe med renten. Tvert imot, det er så stor usikkerhet at den mest ansvarlige pengepolitikken og beste bidraget til finansiell stabilitet vil være å holde renten uendret i september, sier han til Nettavisen Økonomi.

De tre økonomene deltok tirsdag sammen med sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets på et møte om renter og de økonomiske utsiktene i Arendalsuka.

Normalisering

Her sa Chen at den største del av gjeninnhentingen globalt etter koronapandemien er gjort.

- De fleste økonomiene har hentet seg inn igjen igjen, inklusive den norske. Jeg tror Norges Bank vil normalisere pengepolitikken. Det fornuftige er at de hever renten i september og desember, og så er jeg litt mer usikker neste år. Markedet priser inn tre hevinger, sier han.

Norges Bank signaliserte i juni fire økninger det nærmeste året.

- Vi tar Olsens signaler på alvor, han var tydelig i juni. Budskapet er soleklart, renten skal opp så fort om mulig. Men den nye normalen for norsk økonomi er ikke like gullkantet som den var før koronapandemien. Det skyldes blant annet at oljealderen er på vei mot slutten, sa Kjersti Haugland.

Les også: DNB tjener rått på personkundene

Fem hevinger

Hun mener i likhet med Harald Magnus Andreassen at det ikke har skjedd noe siden juni som gjør at Norges Bank ikke hever renten om en drøy måned. Og Haugland tror på i alt fem økninger fra sentralbanken, så er det trolig stopp.

Hvis boliglånsrenten går opp med 1,25 prosentpoeng, betyr det i utgangspunktet 25.000 kroner i økte renteutgifter før skatt for et boliglån på 2 millioner kroner. Det utgjør drøyt 2000 kroner i måneden. Skattefradraget tar 5500 av de økte utgiftene.

- Vi tror på økninger i desember og mars og så et par økninger etter det innen rimelig tid. Men vi havner noe i underkant av nivåene før koronakrisen, spår sjeføkonomen. Fra september 2019 til mars 2020 lå styringsrenten på 1,5 prosent.

Les også: Tjener fett på boliglån - slik skviser bankene deg

Ikke noe problem

Haugland trakk også frem at prisstigningen ikke utgjør noe problem for norsk økonomi. For tiden ligger den under det langsiktige målet på 2 prosent.

- Norges Bank har for tiden ingen bekymringer for inflasjonen, heller at den er for lav, sa Haugland. En for lav inflasjon taler isolert sett for lavere renter for å få fart på veksten i økonomien.