Siste sjanse for supertilbud

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)

Kun 5.000 har benyttet seg av det. 266.000 har ennå muligheten.

12.06.12 21:32

Fredag 1. juni offentliggjorde Lånekassen at den allerede lave fastrenten på studielån kuttes til nye rekordlave nivåer.

Frem til midnatt i natt (12.juni) kan du binde renten til 2,477 prosent for tre år, 2,575 prosent for fem år og 3,065 prosent for ti års bindingstid. Tiårsrenten er tidenes laveste rente for ti års binding.

Forventer rush i dag
– Det har så langt ikke vært noe rush for å binde denne gangen, tross rekordlave fastrenter. 5.800 kunder hadde søkt om fastrente mandag ettermiddag. Men erfaringsmessig søker mange tett opptil fristen, og kundene har fortsatt en del timer igjen å gjøre det på, sier kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen Hanne Bjertnes til NA24.

Dagens tilbud er mellom 0,2 og 0,3 prosentpoeng lavere enn i oktober 2011 da Lånekassen opplevde tidenes fastrenterush fra kunder. For åtte måneder siden slo 105.000 låntakere til på Lånekassens tilbud som den gang lød på 2,67 prosent for tre års fastrente, 2,87 prosent for fem år og 3,36 prosent for ti år.

Store endringer
I øyeblikket har 173.000 av Lånekassens kunder fast rente, mens 388.000 har flytende rente. 271.000 kunder har mulighet til å binde renta denne gangen.

I august 2011 var det kun 77.000 kunder som hadde fastrente, mens 462.000 hadde flytende rente. På under ett år har det altså vært en formidabel forskyvning av kundemassen i retning av fastrente.

– Av de som betaler på studielånet sitt har andelen lenge ligget på 15 prosent med fast rente og 85 prosent med flytende rente. Nå er fordelingen 30–70, mye på grunn av fastrentetilbudet i oktober, sier Bjertnes.

Bør slå til
Flere forbrukerøkonomer anbefaler kunder i Lånekassen å slå til før fristen går ut i natt.

Her søker du om Lånekassens fastrente

- Mitt råd er å binde renten – dette er et supertilbud! Bind gjerne for 10 år, for dette er en historisk knallrente, sier forbrukerkonom i Nordea Christine Warloe til NA24.

Hun peker på at for et studielån på 300.000, er merkostnaden ved tiårsbinding kun hundre kroner måneden.sammenlignet med prisen for å binde i tre år.

- En annen god grunn til å binde med lang horisont, når man først er ute i et slikt ærend, det er det at studielånet er det siste lånet man bør betale ned. Lånet er personlig – det kan ikke arves, i motsetning til boliglån. I tillegg har lånekassen ordninger hvis man skulle bli arbeidsledig eller ufør. Sistnevnte kan man også få for vanlig boliglån, men det koster penger. Ellers – jeg hadde ikke vært så bekymret for om man absolutt treffer bunnen for studielånsrenten. Dette er uten tvil et meget gunstig nivå, sier Warloe.

- Et meget godt tilbud
Privatøkonom Monica Haftorn Iversen i Fokus Bank ser også med blide øyne på Lånekassens tilbud.

- Lånekassens tilbud om å binde renta i 10 år til 3,065 prosent er et godt tilbud når en sammenligner med hva Fokus Banks laveste fastrente på boliglån med 10 års binding har vært. Vår flytende boliglånsrente er 3,65% akkurat nå - mot all time low 2,65 prosent i dette årtusen, sier Haftorn Iversen til NA24.

Hennes generelle anbefaling er at dersom du vurderer å binde renta, bør det gjøres for minimum fem år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.