Gå til sidens hovedinnhold

Sitter på Økokrims nåde

Olav Fjell berget jobben denne gangen, men har all grunn til å sove urolig i tida framover. Mener Økokrim at Statoils Iran-millioner er kommet på avveie, kan hans dager som toppsjef være talte.

Olav Fjell sitter slett ikke trygt i sjefsstolen til tross for han tirsdag fikk fornyet tillit fra Statoil-styret.

- Må trolig gå
Økokrim har bare så vidt kommet i gang med etterforskningen etter å ha gjennomført en omfattende razzia ved Statoils hovedkontor på Forus. Mener Økokrim at korrupsjon har funnet sted, må styret i Statoil vurdere konsernsjefens stilling nok en gang.

Olav Fjell bekreftet på tirsdagens pressekonferanse at han fikk full informasjon om Iran-avtalen 5. juni i år. Likevel gikk det over tre måneder før avtalen ble kansellert. Det kan bli konsernsjefens bane.

- Hvis Økokrim skulle konkludere med en siktelse, enten mot selskapet eller Olav Fjell, er sannsynligheten stor for at Fjell vil måtte gå i andre runde. Olav Fjell sitter på nåde, sier aksjeanalytiker Lars Marius Furu i Handelsbanken Capital Markets til TV 2 Nettavisen.

Venter på bevis

Styreleder Leif Terje Løddesøl påpekte på pressekonferansen at han ikke vet om Statoil er involvert i korrupsjon i denne saken.

- Det er jeg ikke sikker på, sa han.

Likevel valgte Statoil-styret å gi konsernsjefen fornyet tillit. Løddesøl mener det er galt å la toppsjefen gå planken før det er bevist at penger er kommet på avveie.

- Vi vet ikke per dato om pengene er gått noe galt sted. Det er det Økokrim jobber med å finne ut av, framholdt styreformannen på pressekonferansen.

- Ingen kommentar
Sjefen for Statoils internasjonale virksomhet, Richard Hubbard, tok sin hatt og gikk i kjølvannet av Iran-avtalen fredag. På spørsmål om Olav Fjell hadde mindre ansvar for avtalen enn Hubbard, svarte konsernsjefen:

- Ingen kommentar.

Hos Økokrim har de lagt lokk på etterforskningen. Fungerende informasjonsrådgiver Bjørg Anne Lien vil ikke si hvor lenge Olav Fjell må sitte på Økokrims nåde.

- Vi går ikke ut med den type informasjon, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Tilliten svekket
Aksjeanalytiker Lars Marius Furu mener tilliten til Statoil er kraftig svekket på grunn av den mulige korrupsjonssaken i Iran. Likevel tror han ikke oljekjempen vil få rundjuling i aksjemarkedet.

- Det vil fortsatt herske usikkerhet de nærmeste ukene. Utviklingen videre er helt avhengig av om denne enkeltsaken feller konsernets øverste ledelse, sier han, og tilføyer:

- Nettopp fordi konsernledelsen har oppnådd stor tillit hos norske og utenlandske investorer, er det fallhøyde også fra dagens nivå.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene