Den nye sentralbanksjefen i Norge blir mest sannsynlig enten Nato-sjef Jens Stoltenberg eller visesentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Stoltenberg ble oppfordret til å søke stillingen av Finansdepartementet, men mange mener at han ikke bør få jobben fordi han er tidligere statsminister og venn med Jonas Gahr Støre.

Les også: Stoltenberg vil bli sentralbanksjef – møter motstand på Stortinget

Klar beskjed

Siv Jensen er en av de lengstsittende finansministrene i Norge, og har nå tatt stilling til saken:

– Jeg har gått og tenkt på dette i hele julen. Skal jeg si fra eller ikke? For jeg deltar jo ikke i det politiske ordskiftet lenger. Men jeg satt seks og et halvt år som finansminister og er svært opptatt av bankens omdømme. Og her føler jeg virkelig et behov for å si fra, sier Jensen til DN.

Gunnar Stavrum: Jens Stoltenbergs tette politiske bindinger gjør ham uegnet som sjef for Norges Bank

Hun mener Stoltenberg vil bli en «betydelig trussel» for det norske omdømmet og tilliten til Norges Bank på grunn av sine tett bånd til statsminister Jonas Gahr Støre. Samtidig trekker hun frem at Stoltenberg har vært en forkjemper for likestilling:

– Her har han mulighet til å vise det i praksis. Det beste ville være om Stoltenberg trakk sitt kandidatur og viste respekt for at det finnes en godt kvalifisert kvinne til jobben, skriver hun.

Hun har samtidig skrevet et lenger innlegg hos DN.

«Det er egentlig synd at med en så utmerket mann som Stoltenberg, uansett hvor alene han har tenkt å gjøre jobben, vil alle tenke at her er det tatt noen telefoner. Det gjør enhver uttalelse og handling fra sentralbanken mindre troverdig. Det øker rett og slett risikopremien på norske beslutninger. Og det er riktig, for enten er det risiko for at beslutningen er tatt under politisk innflytelse, eller så er det risiko for at man tar for hardt i for å markere at man ikke har tatt politiske hensyn», skriver Jensen.

Lovavdelingen skal vurdere

Før jul kom det fram at Finansdepartementet har bedt lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet om å vurdere Jens Stoltenberg som søker til jobben som sentralbanksjef.

Les også: Staten håver inn: Spår rekordlav bruk av oljepenger

– Ja, departementet har anmodet om lovavdelingens vurderinger av noen spørsmål knyttet til habilitet i forbindelse med rekrutteringsprosessen, skrev seniorrådgiver Bjørnar Angell i Finansdepartementet i en epost til Dagen Næringsliv.

De tette båndene mellom Stoltenberg og nåværende regjeringsmedlemmer har fått flere til å reagere.