Gå til sidens hovedinnhold

Siv Jensen om budsjettforhandlingene: - Svært fastlåst

Frp og regjeringspartiene kommer foreløpig ingen vei.

Se video øverst: Siv Jensen forteller at budsjettforhandlingene har gått i stampe

- Vi har en svært fastlåst situasjon i forhandlingene. Det er helt åpent på dette tidspunktet hvordan dette skrider fram. Det er på ingen måte gitt at vi kommer fram til enighet, sa Jensen da hun orienterte om forhandlingene i Stortinget mandag.

- Det er på ingen måte gitt at vi kommer fram til enighet. Dette handler også litt om at Frp ikke på noen som helst måte er en rundingsbøye for regjeringen og regjeringspartiene, la hun til.

Grensehandel

Hun nevnte videre at grensehandel er det viktigste for partiet å få gjennomslag for.

- Vi må se på områder hvor man sikrer sysselsettingen, sa Jensen videre.

Frp-lederen ønsker også priskutt på visse grensehandelutsatte varer.

- Det bør kuttes i avgiftene på snus, sjokolade, brus og alkohol, nevnte Jensen.

Partilederen slo samtidig fast at det ikke blir noe nytt forhandlingsmøte mandag.

- Det er en betydelig avstand mellom oss. Vi må ha våre gjennomslag for å bli enige med regjeringen. Vi forventer at regjeringen jobber konstruktivt, målrettet og systematisk for å legge nye tilbud på bordet.

Jensen trakk også fram sysselsetting, rassikring og veibygging, kutt i bompengene og økt kjøpekraft for pensjonistene som viktige saker for Frp.

Kvoteflyktninger

Hun viste også til at kvoteflyktninger er en «velkjent problemstilling som diskuteres».

- Hvis det skulle være noen tvil om det: asyl- og innvandringspolitikk har alltid vært viktig for Frp, uansett hvilken forhandling vi sitter i, sier Frp-lederen.

Nettopp kvoteflyktningene regnes som en hard nøtt å knekke i forhandlingene. Regjeringspartiene har vist til Granavolden-plattformen og legger opp til å ta imot 3.000 kvoteflyktninger neste år. Frps utgangspunkt er null.

Samtidig har koronapandemien i år gjort det vanskelig å få tatt imot kvoteflyktninger, en situasjon som kan vedvare inn i 2021.

Kun noen dager igjen

Stortingets finanskomité skal etter planen avgi finansinnstillingen fredag 27. november, mens finansdebatten i Stortinget holdes 3. desember.

- Vi er nå i den situasjonen at vi har begynt å melde inn primærstandpunkter i finanskomiteens innstilling. En innstilling skal avgis uansett om det blir en enighet eller ikke, så det arbeidet er i gang, sier Jensen.

Les også: SV og Frp legger frem pensjonsforlik: – Dette er en stor dag

- Vi må oppleve gjennomslag som gode nok til at vi kan signere på en helhetlig budsjettavtale. Frps gjennomslag må bli svært tydelig, la hun til.

Drøftet budsjett

Høyre-leder Erna Solberg, Venstre-leder Guri Melby og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad drøftet budsjettet med Frp-leder Siv Jensen på Statsministerens kontor søndag.

Overfor NTB trakk Jensen søndag fram kvoteflyktninger, avgifter på grensehandelsutsatte varer, pensjon, asfaltering, sikring av rasutsatte veier og riving av bomstasjoner som viktige saker partiet ønsker å få gjennomslag for.

Budsjettforhandlingene har pågått siden 9. november. Men den første uka gikk med til å bli enige om en ny koronakrisepakke på 22,1 milliarder kroner for kommuner og bedrifter.

Sylvi Listhaug snakket nylig om den nye krisepakken:

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken