*Nettavisen* Økonomi.

Siv Jensen raljerte med Høyre-ledelsen: Nå får hun et giftig stikk fra sin tidligere partner

Siv Jensen og Tina Bru konflikt

STÅR FJELLSTØTT: Tina Bru (H) mener Siv Jensen (Frp) forsøker å skape et kunstig skille mellom partienes politikk. Foto: Montasje (NTB Scanpix)

– Fremskrittspartiet og Siv Jensen gjør hele petroleumsnæringen en bjørnetjeneste, sier olje- og energiminister Tina Bru (H).

12.02.20 11:47

– Helt galimatias, sa Frps partileder Siv Jensen da hun snakket med Nettavisen Økonomi mandag.

Jensen ristet oppgitt på hodet over Arbeiderpartiet Trøndelag, som har vedtatt å fase ut oljenæringen innen 2050, og Oslo Høyre, som har vedtatt å verne Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeaktivitet. Frp-lederen mener mange i Høyre har tatt et stort skritt i retning politikken til Miljøpartiet De Grønne (MDG), og at rammebetingelsene og stabiliteten til oljenæringen er på spill.

Les hele saken her: Siv Jensen i strupen på Høyre og Ap: – Vingler

Nå får Jensen svar på tiltale fra olje- og energiminister Tina Bru (H), som mener Jensen har misforstått:

– Fremskrittspartiet og Siv Jensen gjør hele petroleumsnæringen en bjørnetjeneste hvis de skal fortsette å late som om ingenting er i endring. Stabilitet og forutsigbarhet betyr ikke at ingenting skal forandres, slik det noen ganger fremstår som om Frp mener, sier Bru, som nylig ble innstilt til nestleder i Høyre av partiets nominasjonskomité.

Klikk på bildet for å forstørre. Olje- og energiminister Tina Bru advarer mot skyttergravskrig mellom oljebransjen og miljøforkjempere.

NATURVERNSPØRSMÅL: Olje- og energiminister Tina Bru (H) sier at Oslo Høyres LoVeSe-vedtak er et naturvernspørsmål, og ikke en diskusjon om rammebetingelsene til oljenæringen. Foto: Magnus Ekeli Mullis

Les også: Vi redder ikke verden ved å legge ned norske arbeidsplasser

Avviser bevegelse i Høyre

Statsråden viser til at olje- og gassnæringen selv ønsker å kutte utslipp, og at selskapene lever godt med at politikere diskuterer utfordringer verden står overfor globalt.

– Jeg mener det handler om å forholde seg til virkeligheten. Det betyr at både politikken og oljeindustrien forvandler seg i takt med verden, sier Bru.

Olje- og energiministeren mener at også Frp må innse at et lavest mulig klimaavtrykk er et konkurransefortrinn for norsk sokkel i en verden der klimakravene skjerpes. Bru avviser at vedtaket til Oslo Høyre viser at det er uro eller uenigheter innad i Høyre hva gjelder veien videre i oljepolitikken.

– Det er viktig å se på konteksten Oslo Høyre fattet vedtaket i. Dette er et miljø- og naturvernspørsmål, og handler ikke om rammevilkårene til industrien. Vedtaket var en del av en debatt om å bevare naturverdiene best mulig, og det vet også Frp at Høyre har vært opptatt av lenge, sier Bru.

Klikk på bildet for å forstørre. VINGLER IKKE. Siv Jensen mener partiet hennes nå er det eneste som ikke vingler i oljepolitikken.

VINGLER IKKE. Siv Jensen (Frp) mener partiet hennes nå er det eneste som ikke vingler i oljepolitikken. Foto: Magnus Ekeli Mullis

Vedtaket til Oslo Høyre var en del av en større miljøresolusjon som ble fattet enstemmig på årsmøtet til fylkeslaget 25. januar. Fylkeslaget vedtok å verne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja mot både konsekvensutredning og oljeutvinning. Avgjørelsen ble dårlig mottatt av flere Høyre-politikere, spesielt i de nordligste fylkene.

I intervjuet med Nettavisen Økonomi mandag, påpekte Jensen at både Frp og fagbevegelsen er bekymret for utviklingen i Arbeiderpartiet og Høyre. Partilederen mener Frp nå er det eneste partiet oljearbeiderne kan stole på.

– Frp og Jensen mener de nå er det eneste partiet som er til å stole på i oljepolitikken, fordi Oslo Høyre gikk inn for å verne LoVeSe. Er det sant?

– Jeg mener det faller på sin egen urimelighet. Bare se på vedtakene som de andre fylkeslagene har gjort. Flertallet i Høyre står støtt på politikken vi har ført i mange år, sier Bru.

Les mer: Utgifts- og byråkratiboom på hennes vakt: Slik svarer Siv Jensen

– Siv kan sove godt

– Mener du Frp forsøker å lage et kunstig skille mellom deres og Høyres oljepolitikk?

– Det mener jeg. Jeg vet ikke hvor mange overskrifter jeg har bidratt med som sier at jeg skal føre akkurat den samme politikken som Sylvi Listhaug førte som olje- og energiminister, sier Bru.

Bru, som har vært olje- og energiminister i litt over to uker, understreker at Høyre står fjellstøtt i petroleumspolitikken.

– Jeg kommer til å styre på det felles grunnlaget vi laget i Granavolden-plattformen, så Siv kan sove godt om natten vel vitende om at rammevilkårene for vår viktigste næring ligger fast, sier Bru.

Oppdatert 12. februar: Siv Jensen mener utspillene fra oljeminister Bru er urovekkende:

– Det er åpenbart at jeg har truffet en øm tå hos Høyre. Tina Bru kommer ikke unna at selv om flertallet i Høyre enn så lenge står på partiprogrammet, så tar sterke krefter og store fylkeslag til orde for å endre Høyres syn på petroleumsnæringen. Oslo har gjort vedtaket sitt, og mange andre fylkeslag har toneangivende argumentert for å endre kurs. Det er svært alvorlig, sier Jensen.

Les også: Ap-lokallag har satt sluttdato for oljen: - Vil sende sjokkbølger

Les mer: Equinor-toppen om coronaviruset: – Overrasket

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag