OPERAEN (Nettavisen Økonomi): Eiendom Norge hadde tirsdag samlet 300 inviterte til sin store årskonferanse.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets har i mange år vært kjent for å spå boligmarkedet ned. Senest i høst trodde han på en nedgang på minst 10 prosent.

– Men profet i eget land blir jeg ikke, i hvert fall ikke ennå, sa han med en viss selvironi.

Andreassen hadde fått temaet «Evig oppgang i boligmarkedet?» Svaret på det var et klart nei.

Alle har vært igjennom boligsmell

– Nesten alle rike land har vært igjennom en boligsmell. Noen land har hatt to runder, noen land har hatt tre runder. Gjennomsnittlig fall i disse rundene har vært på 31 prosent hvis vi korrigerer for prisveksten. Det faktiske fallet har vært på 23 prosent.

– Det tok i gjennomsnitt ti år før prisene var tilbake til det samme nivået, advarte Andreassen forsamlingen. Men noen eksakte prognoser om boligmarkedet fremover, ville han ikke gi.

– Jeg vet at jeg ikke vet det. Dere vet at jeg ikke vet det.

Tall fra Eiendom Norge for mai viste en økning på 0,8 prosent. Det er en normal økning for måneden. Hittil i år har prisene økt med 7,7 prosent. Oppgangen er mikroskopiske 0,1 prosent de seneste tolv månedene.

Rentene er viktig for boligmarkedet. Andreassen har vært opptatt av at rentene er blitt holdt altfor lave i for lang tid.

Vi trengte ikke lav rente

– Vi fikk lav rente i Norge etter finanskrisen. Ikke fordi vi trengte det, men fordi de andre landene satte ned rentene. De brukte lav rente til å nedbetale gjeld.

– Norge er det landet som har høyest gjeld i forhold til inntektene. I rike land har husholdningene redusert gjelden som andel av inntektene. Den renteoppgangen vi ser nå, er ondartet. Den motsvares ikke av en tilsvarende vekst i økonomien, advarte sjeføkonomen.

Rentene øker nå fordi Norges Bank og andre sentralbanker må få kontroll over prisveksten. Men veksten i norsk økonomi er ventet å falle kraftig i år. Arbeidsledigheten er på vei opp. Økonomien må kjøles ned.

Dårlig nytt til låntakerne: Ingen rentenedgang i sikte

Lave renter hjelper ikke

– Hvis økonomien er dårlig, vil ikke det hjelpes av lave renter, sa Andreassen.

Sjeføkonomen tror ikke vi skal tilbake til rentene vi hadde under koronapandemien.

– Rentene blir ikke superlave igjen med mindre det kommer en ny krise, sa sjeføkonomen.

Nordea med dyster kronemelding

Formet av bankkrisen

Andreassen ble formet som økonom av det som skjedde under den norske bankkrisen på begynnelsen av 90-tallet. De norske boligprisene falt med om lag 40 prosent fra 1988 til 1992.

En krise i økonomien starter som regel i boligmarkedet, som under finanskrisen for 15 år siden,

– Min beste analyse som økonom er at det gikk noe fundamentalt galt i boligmarkedene i rike land i årene før finanskrisen. Nedturen i økonomiene kommer etter at det er tatt opp mye gjeld.

– Nesten alle nedturer i økonomien kommer etter en nedtur i boligmarkedet, sa sjeføkonomen til forsamlingen.