Harald Magnus Andreassen er sjeføkonom i Sparebank 1 Markets. Han har vært opptatt av de økonomiske kostnadene av koronatiltakene under hele pandemien, og har berømmet myndighetene tidligere for å håndtere pandemien på en god måte.

- Mange land fikk store problemer, men Norge gjorde det mye bedre enn andre. Vi var forsiktige og fikk R-tallet ned, slik at vi ikke overbelastet sykehusene. I de forrige rundene ville økonomien bli rammet hardt uansett, så det var riktig med tiltakene vi innførte, men nå vet vi at omikron ikke skaper problemer for helsevesenet. Dermed står ikke tiltakene i stil med nytten lenger, sier Andreassen til Nettavisen.

Det var Dagens Næringsliv som omtalte saken først.

- Helsemyndighetene begrunner tiltak nå med at «alle» kan ikke bli smittet samtidig, fordi noen vil havne på sykehus og det vil gi et stort sykefravær. Hva sier du til det?

- Nå har vi sett de siste ukene at helsevesenet ikke blir overbelastet. Tvert imot faller tallet på antall innlagte på intensiv. De som er på sykehusene er «overliggere» fra deltavarianten. Dette er ikke et norsk fenomen alene. Vi ser det i Storbritannia og Danmark også. I Storbritannia har de også fjernet koronatiltakene. Når det gjelder sykefravær, så mener jeg at det er overdrevet.

- Hvis man ikke er helt pigg, men likevel frisk nok til å jobbe, så kan man bruke maske. Det er uansett kommunisert at vi kommer til å bli smittet hele gjengen, så da blir det ikke farlig. Immuniteten bygger seg opp så raskt nå at vi trenger ikke tiltak lenger. Omikron «brenner» gjennom folket på kort tid. Vi har 40 innlagte per én million på norske sykehus, sier sjeføkonomen.

Føler seg sikker

Regjeringen har sagt at de skal vurdere dagens koronatiltak på nytt i starten av februar.

- Jeg er sikker på at koronatiltakene blir fjernet da, men de kan fjernes allerede nå. For to uker siden visste vi ikke nok, nå vet vi at omikron ikke skaper problemer for helsevesenet. Spørsmålet nå er bare om det skjer om to uker eller innen den tid. Jeg er ikke medisiner, men samfunnsøkonom og ser nå at tiltakene ikke er reelle i forhold til de store kostnadene vi har på grunn av tiltakene, sier Andreassen.

- Det har ikke blitt signalisert fra myndighetene at tiltakene forsvinner i starten av februar, eller for den saks skyld før det, hvorfor er du så skråsikker?

- Dette avhenger av fakta. Det har vært argumentert for at helsevesenet rakner eller at det blir et høyt sykefravær, og det er selvfølgelig innenfor, men nå ser vi at det ikke er tilfellet. Skulle regjeringen likevel ikke fjerne tiltakene snarest, så får de det tøft med å legitimere dette. Jeg sier det igjen, det er ingen grunn for tiltak lenger, men skulle det plutselig gå den «gæli» veien, så gjør vi det vi trenger for å stanse utviklingen. Nå er det imidlertid ingenting som tyder på det, fastslår sjeføkonomen.

«Frihetens øyeblikk»

En som tenker i samme baner som Andreassen er FHI-overlege Preben Aavitsland. I bloggen sin nylig var han klar og tydelig på at livene våre snart er tilbake til normalen.

Les mer her: Aavitsland: – Frihetens øyeblikk nærmer seg

«Frihetens øyeblikk nærmer seg. Det kan bli en frihet fra coronatrusselen, coronafrykten og coronatiltakene. Snart er det på tide at folk selv tar ansvar for testing, isolering og varsling av nærkontakter, og de igjen kan selv kan ta ansvar for å følge med på symptomer og teste seg», skriver Aavitsland og legger til:

«Alt kan åpnes, så kan folk heller bestemme selv hvor mye de vil skjerme seg. Slutter vi med karantene, gult og rødt nivå på skolene, og å holde oss hjemme med bare lett forkjølelse og negativ test, vil fraværet på skoler og arbeidsplasser reduseres betraktelig», skriver FHI-toppen.

Smittetopp og test-kaos

Tidligere i uka fortalte Folkehelseinstituttet (FHI) at man venter en smittetopp ved månedsskiftet.

- I Sør-Afrika hadde de veldig rask økning i smitte, og så fikk de en ganske rask nedgang også etter de hadde vært gjennom smittetoppen, sa avdelingsdirektør Line Vold til VG.

Det reflekteres også i smittetallene etter at det ble satt ny smitterekord det siste døgnet med 16.877 nye koronasmittede. I Oslo ble det også satt en rekord med 3.785 tilfeller og nå har flere storbyer slått alarm, fordi test-systemet kan knele når som helst.

Les også: Helsebyråd Robert Steen med klar bønn til myndighetene - ber om endring umiddelbart

- Vi må få tatt ned køene på teststasjonene på mandag, sier helsebyråd Robert Steen (Ap) til VG.

Helse- og omsorgsministeren har ikke lagt koronapass-løsningen i skuffen enda:

Ser på dette som løsningen

Han ber nasjonale myndigheter om å erstatte PCR-testing med hurtigtester, så fort som overhodet mulig.

- Det som er situasjonen, er at av de 10.000 som kommer for å ta PCR-test i Oslo i dag, er 40 prosent allerede ferdigtestet med hurtigtest. 4000 kommer egentlig for å få bekreftet det resultat de allerede har. Vi har et behov for å ta ned køene, og det enkleste er om vi fra mandag kan ta bort dem som allerede har tatt en positiv hurtigtest, sier Steen.

Også Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) forteller om en vanskelig testsituasjon. Fredag var det møte i KS storbynettverk, som Skisland leder. Også Helse- og omsorgsdepartementet deltok i dette møtet.

- Alle åtte storbyene tok opp dette. Det var et veldig tydelig signal. Det var entydig fra storbyene at vi er i ferd med å knele, sier Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland til VG.

Til Nettavisen forteller Helse- og omsorgsdepartementet, selv om de deltok i møtet, at det er Helsedirektoratet som svarer på spørsmål om test-systemet.

- Vi har jobbet i flere dager med å finne løsninger som reduserer antallet bekreftende PCR-tester betydelig, og som samtidig ivaretar behovet for pandemiovervåkning og gir mulighet til å få registrert positive svar i koronasertifikatet for dem som trenger det. Vi tror at det løser seg ganske snart, skriver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en e-post til Nettavisen.