STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) Resultatene fra det som har vært en mildt sagt trøblete vår for Equinor er klare. Til tross for et stort resultatfall, klarte oljegiganten seg bedre enn ventet gjennom siste halvdel av våren.

– Våre mest erfarne tradere sier at dette er det mest dramatiske kvartalet i oljemarkedets historie, sa konsernsjef Eldar Sætre på pressekonferansen fredag.

Equinor leverer et justert driftsresultat på 350 millioner dollar, eller 3,2 milliarder kroner, noe som er 89 prosent dårligere enn i samme periode i fjor, da selskapet leverte et tilsvarende resultat på 3,1 milliarder dollar.

På forhånd spådde analytikerne et underliggende resultat på minus 222 millioner dollar, og dermed gjorde Equinor forventningene til skamme.

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank peker på at Equinor kommer med to gladnyheter til norske arbeidstakere til tross for dystre resultater. Knudsen mener oljegiganten enkelt kunne forsvart å senke aktivitetsnivået og investere mindre på norsk sokkel - men i stedet skal investeringene økes.

– Equinor opprettholder aktivitetsnivået og øker ambisjonene for investeringer fremover. De har inngått kontrakter og rammeavtaler for mer enn 10 milliarder kroner med norske leverandører. Dette betyr jo at de har fokus på å vise at oljepakken fra politikerne bidrar til økt aktivitet, noe som er enormt viktig for leverandørindustrien og hele norsk økonomi, sier Knudsen.

Les også: Verdens mest optimistiske oljegigant: Tror på 81 prosent høyere oljepris om 10 år

Imponert over handelsgrep

Resultatet ble delvis reddet inn av et rekordhøyt resultat fra handel, hvor blant annet en gevinst fra en reforhandlet gasskontrakt ga et ekstra løft. Oljehandel-delen av Equinor leverer et justert resultat før skatt på 1,1 milliarder dollar, som er langt bedre enn de 210 millionene fra tilsvarende kvartal i fjor.

– Tradingvirksomheten gjør at resultatene ikke er enda dårligere. Vi ser innimellom at svingende markeder skaper muligheter for handel, og det er større muligheter for å tjene gode penger i slike markeder, sier sjeføkonom Knudsen.

Equinor tror også på en vesentlig høyere oljepris sammenliknet med konkurrentene globalt: Mens Shell, BP, Repsol og Total tror på en oljepris mellom 47 og 60 dollar per fat i 2030, viser siste prognose fra Equinor 80 dollar per fat om ti år. I år tror ledelsen på en gjennomsnittspris på 41 dollar fatet.

Under pressekonferansen tar konsernsjef Sætre de optimistiske prognosene i forsvar, og viser til at analytikere i Det internasjonale energibyrået, Woodmac og Energy Aspects tror på en høyere oljepris i 2030 enn den Equinor legger til grunn:

– Det er riktig at noen har satt prisene vesentlig lavere enn oss, men vi må gjøre selvstendige vurderinger hvert kvartal, og kan ikke la andre bestemme våre vurderinger, sier Sætre, og følger opp med:

– Jeg er overrasket over at mange er så skråsikre som de er.

SR-Banks sjeføkonom Knudsen biter seg også merke i at Equinor ikke lar seg affisere av at andre oljegiganter nedjusterer prognosene og dermed må foreta store nedskrivninger.

– Det er et spenn i laget internasjonalt der Equinor ligger i øvre sjiktet uten at man har en voldsomt lang og fyldig forklaring på hvorfor. En kan selvfølgelig spekulere i at de ønsker å opprettholde verdiene og unngå nedskrivninger, og det er interessant at det er såpass stort spenn i laget. Mange sentrale aktører er usikre nå, sier Knudsen.

Les også: Kjempeår for en av næringslivets mektigste – tar utbytte på 60 millioner

Nye nedskrivninger

Equinor foretar nedskrivninger på rundt 3,4 milliarder kroner - hovedsakelig knyttet til gassprosesseringsanlegg i Norge og leting. Totalt har Equinor skrevet ned verdier verdt 26 milliarder kroner i første halvdel av 2020.

I lys av avsløringene til Dagens Næringsliv om milliardtapene i USA, opplyste Equinor i mai at de ville rapportere mer detaljert fra den amerikanske virksomheten fra andre kvartal.

USA-resultatene ble påvirket av svært lave priser på olje og gass, ifølge Equinor - men også her bidro kostnadsreduksjoner til at smellen ikke ble så stor som den kunne blitt. Selskapet leverer et driftsresultat på minus 332 millioner dollar for andre kvartal, sammenliknet med 134 millioner dollar i pluss i samme periode i fjor. Det skjer etter at inntektene falt 56 prosent til 475 millioner dollar.

Den negative utviklingen skyldes lavere oljepriser, skriver Equinor, som også mener at tapene kunne blitt styggere dersom selskapet ikke hadde solgt unna eiendelene i oljefeltet Eagle Ford.

Les mer: Reiseregnings-juksing på Stortinget nærmer seg en langdryg politiskandale

Les mer: Markedet gjennomskuet Tesla - sendte aksjen kraftig ned