Onsdag bekreftet medlemslandene i oljekartellet Opec+, at de er enige om å kutte oljeproduksjonen med til sammen to millioner fat per dag. Kuttene trer i kraft fra november, og gjøres for å hindre at oljeprisen faller ytterligere.

Siden juni har prisen på råolje falt med opp mot 30 prosent.

Sjeføkonom i Eika-gruppen, Jan Ludvig Andreassen, sier kuttene var ventet, men at omfanget overrasker.

– Det er mye mer enn man trodde i utgangspunktet. Det har blitt snakket om én million fat om dagen, og til og med da har det vært usikkerhet rundt om det lar seg gjennomføre, forteller Andreassen til Nettavisen.

Oljekartellet sier i en uttalelse at kuttene skjer som følge av «usikkerheten rundt den globale økonomien og utsiktene i oljemarkedet».

– De er tydeligvis forberedt på høyere tilførsel. Det er litt føre var, sier Andreassen.

Stikk til USA

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har USA forsøkt å påvirke Opec+ til å ikke gå videre med kuttene.

CNN skriver at USA skal ha sett på et kutt som en total katastrofe, og skal ha advart om at et kutt kan bli sett på som en fiendtlig handling.

Andreassen mener kuttet kan tolkes som et lite stikk i retning USA.

– Timingen er litt merkelig, og det kan oppfattes som et stikk til USA. Det skjer rett før mellomvalgene i USA, og Biden har helt sikker bedt Opec+ om å la være, forteller Andreassen og legger til:

– Man er lei av at USA blander seg bort i for mye. Det er nok et lite tegn i tiden at medlemslandene ønsker seg mer uavhengighet og mer selvstendighet.

Likevel tror ikke Andreassen amerikanerne er hovedgrunnen til kuttene.

– Det er nok hovedsakelig økonomisk motivert, konstaterer Andreassen.

Tror oljeprisen skal ned igjen

Bare siden meldingen om kuttene ble kjent, har oljeprisen steget. Prisen er nå godt over 93 dollar fatet, og har med det steget over ti dollar på en uke.

I sommer var oljeprisen på hele 120 dollar fatet.

Andreassen tror likevel ikke at oljeprisene kommer til å forbli høye altfor lenge.

– Jeg regner med at oljeprisene igjen vil falle mot slutten av dette tiåret. Når krigen i Ukraina tar slutt, vil trolig oljeprisen falle med mellom 10 og 20 dollar, sier Andreassen.

Han forklarer at lave priser ikke lenger har like stor betydning for Norge.

– Siden vi er i andre omgang av oljenæringen i Norge, og det går mot slutten, vil et fremtidig oljeprisfall ha mindre å si enn det hadde før.