Torsdag klokken 10 blir rentebeslutningen til Norges Bank kjent. Mange tror det kan komme minst én renteheving på 0,25 prosentpoeng, muligens to og kanskje til og med en smått historisk trippel renteheving. I så fall vil styringsrenten dobles.

Den amerikanske sentralbanken slo onsdag i forrige uke til med nettopp en trippel renteheving.

DNB Markets tror bare på en økning på 0,25 prosentpoeng torsdag, men norske boliglånskunder bør neppe puste lettet ut av den grunn.

– Oppløpet til rentemøtet har vært at internasjonalt har rentene løftet seg kraftig i påvente av saftigere hopp i USA. Det har kommet signaler om enda høyere renteoppgang i kjølvannet av de amerikanske konsumpristallene for mai, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til Nettavisen.

Les også: Fastrentene i været: Dobbelt så dyrt å binde renten

Betraktelig oppgang

– Rentene har løftet seg betraktelig i løpet av de seneste ukene og er en av faktorene som har fremskyndet en renteoppgang i Norge, sier DNBs sjeføkonom.

Og det har fått økonomene i Norges desidert største finansinstitusjon til å spå renteøkninger på hvert eneste møte, inklusive mellommøtene, frem til neste vår.

Les også: Mot ekstrem rentesmell: – Aldri tidligere opplevd så mye negativt på en gang

Nesten hver måned

Går det som DNBs eksperter tror, hever Norges Bank styringsrenten med 0,25 prosentpoeng i juni, august, september, november, desember, samt januar og mars neste år. Da er i så fall styringsrenten oppe på 2,50 prosent.

– Vi mener Norges Bank bør gå gradvis frem, sier Haugland.

Så blir det en liten pustepause til juni, da den siste hevingen i denne omgangen kommer. DNB tror Norges Bank stopper på 2,75 prosent, 1 prosentpoeng over det som regnes som en normal styringsrente over tid. Med DNBs anslag kan den typiske boliglånsrenten neste sommer være oppe på over 4 prosent.

Da vil et annuitetslån på 3 millioner kroner nedbetalt over 25 år koste deg ca. 16.000 kroner i måneden, mot 13.300 kroner i dag (2,4 prosent rente). Det er nesten 3000 kroner mer i månedlige utgifter, før skatt.

Spår dobling

Handelsbanken venter en dobbel heving torsdag, at øker Norges Bank øker styringsrenten med 0,50 prosentpoeng til 1,25 prosent. Den triple hevingen i USA i går betyr ikke noe for hva Norges Bank gjør 23. juni.

– Om det blir 0,25 prosentpoeng for husholdningene nå eller en dobbel heving, er ikke avgjørende, men hvor er vi på veien. Hovedpoenget er at rentene blir høyere enn det Norges Bank er sagt, og de fleste økonomer sier en til to ekstra renteøkninger, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets

Hov sier det er mange faktorer som trekker opp renten, men de baserer ikke denne vurderingen for det som skjer fra dag til dag.

Som ventet

Sjeføkonomen sier denne ukens triple heving i USA var godt forventet i markedet.

– Så har det vært en ganske kraftig oppgang i forventningene til styringsrentene rundt oss siden Norges Bank kom med sine anslag i mars.

– Her hjemme har vi press i økonomien, lav arbeidsledighet, og kjerneinflasjonen er mye høyere enn målet på 2 prosent og det Norges Bank så for seg. Han og kollegaene spår en styringsrente på 2 prosent ved utgangen av 2022, 3 prosent innen utgangen av 2023.

Hov mener de er i mindretall med å vente en dobbel renteøkning til uken. Men, han registrerer at de som tror Norges Bank nøyer seg med 0,25 prosentpoeng nå ser en risiko for det dobbelte.

Inntil videre er spådommen en styringsrente på 1,75 prosent ved utgangen av året og 2,25 prosent neste år. Handelsbanken er derfor ikke like hard i renteklypa som DNB.

4 prosent styringsrente

Hov mener problemet likevel er at alle faktorene peker på en styringsrente helt opp mot 4 prosent. Norges Bank er i likhet med den amerikanske sentralbanken er bakpå. En styringsrente på 4 prosent ville ha betydd boliglånsrenter på 5,5-6 prosent.

Så høyt har vi ikke vært siden finanskriseåret 2008.

– Presset i økonomien og den høye underliggende prisstigningen gjør at det kommer raskere økninger på en eller annen måte, det ligger i kortene. For husholdningene føles antakelig det som er varslet nå som bratt nok, men det blir nok enda brattere. De vil merke disse økningene godt fremover, advarer Hov.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen sier høyere prisvekst, lavere ledighet, svakere krone, høyere oljepris og generell økning i rentene ute trekker rentebanen opp. Han ser nå for seg 0,50 prosentenheter høyere renter enn antatt, det meste av økningen i første del av 2023.

Les også: Norges Bank har varslet syv renteøkninger: – Jeg er livredd

Vil få effekt

– Toppen på rentebanen kan bli oppjustert. Vi har lagt inn 0,25 prosentpoeng til 2,75 prosent. Både en økning på 0,25 prosentpoeng og 0,50 prosentpoeng er mulig i juni. Vi heller mot 0,25 prosent og deretter det samme i august og i september, sier Andreassen

– Jeg mistenker at en boliglånsrente på 5 prosent vil ha en vel stor effekt på økonomien, både via disponibel inntekt og boligprisene, fortsetter han.

Nordea tror Norges Bank hever med 0,25 prosentpoeng i juni, men kommer til å varsle flere renteøkninger framover. Den neste kommer allerede på mellommøtet i august.

– Norges Bank har stresset gang på gang at de går gradvis frem, og vi tror ikke de har endret denne vurderingen selv om mange andre sentralbanker går mer aggressivt fram, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets. Han tror Norges Bank vil signalisere en styringsrentetopp på 3 prosent, litt høyere enn det DNB spår.

Paradoks

NHO kom med sin seneste konjunkturrapport onsdag, før signalene fra USA var kjent. Men sjeføkonom Øystein Olsen i NHO sier rentemøtet ikke endrer på anslagene.

– Om noe, kan en mer aggressiv rentesetting i USA svekke amerikansk og global vekst. Paradoksalt nok kan det dra i retning av lavere norske renter på sikt, sier sjeføkonomen.

Det samme mener sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank. Jo mer den amerikanske sentralbanken strammer til, desto mindre trenger Norges Bank å gjøre.